Нова стъпка към прекратяване на договорите с "американските централи"


Нова стъпка към прекратяване на договорите с "американските централи"
Снимка: Novinite.bg
17 Март 2018, Събота


Това стана ясно на третата среща на работодатели и управляващи по проблемите на енергетиката

Автор: Десант

Трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с "американските централи" във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ. Налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици.

Това стана ясно на третата среща на работодатели и управляващи по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов. В нея участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

Разговорът, проведен в последния работен ден на изминалата седмица, беше фокусиран върху две основни теми – бъдещето на т.нар. "американски централи" и опасността от нова далавера в енергетиката по линията на поддържане на т.нар. студен резерв и включването в микса на нови централи с „преференциални цени“, съобщават от пресцентъра на Българската стопанска камара (БСК).

Проведена е съдържателна дискусия и във връзка с оптималното управление на т.нар. студен резерв. Потвърдено бе неувеличаване на средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт. От страна на управляващите беше поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с “преференциални цени’’ и участието им в регулирания пазар с такива “преференциални цени’’, което би било неправомерна държавна помощ.

Подчертана бе и необходимостта от ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 г., основана на реалистична макроикономическа рамка за догонващ икономически растеж.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
priatel
18.03.2018 02:57:09
0
0
Приятел! Нещо тревожно. Научи първо български език. Ако не можеш - пиши на родния си език. Да се види имаш ли такъв, усвоил ли си го достатъчно, за да се изказваш по въпросите, които са маркирани или нямаш роден език! Който вижда, че са много ценни - ще ги/се преведат. Може и да е някакво от категориите електронни престъпления - робот? Разпространявали се вече подобни книги.... Сбиротоци от изречения, събирани по сайтове/форуми...
2
коментар
17.03.2018 19:34:20
0
0
Европейският цифров пазар - медиапул.
Едва ли "новините-лъжи" могат да бъдат съчетани с цифровия пазар и престъпления....
Доколкото материалът разглежда единствено цифровите неща... очевидно е необективен и непълен. За електронни престъпления въобще някой да е чувал в България???? Доколко е уместно българия да води тези въпроси в ЕС? При договарянето на тези въпроси е допусната ... грешка или недоговаряне от българска страна.
Така че българските медии трябва също да са по-критични. вкл.... при въвеждането в употреба на "фалшиви новини". А не на "новини-лъжи"/дезинформация, което отговаря на комплексните правила на българският език!!! Т.е медиите и социалните комуникации продължават да бъдат в дискриминация спрямо българия. ???
1
Приятел на България
17.03.2018 14:25:57
0
0
https://www.theguardian.com/politics/2018/feb/17/theresa-may-wants-new-security-treaty-with-eu-next-year
Нещо тревожно: вчера Тереза Мей е представила в Мюнхен нов проект за сигурност в Европа за сътрудничество в областите военно дело, разузнаване и противо-тероризъм. Тя направи това пред председателя на Европейска Комисия, пред премиера на Полша, министъра на отбраната на Румъния и пред някои американски официални лица. Както се вижда България не беше взета под внимание. Интересно е че Румъния беше редом до Полша, което е твърде необичайно. Румъния никога не е имала такъв добър имидж във Великобритания като Полша. Това е лоша вест за България, особено ако и господарите на англичаните, тоест американците имат същото добро мнение за Румъния, както изглежда британците да са започнали да имат. Румъния иска война с Русия, както и Полша, надявайките се че тогава ще може да открадне парчета от Украйна. Напълно безумие защото войната е лоша работа (особено като се има предвид че Русия има атомни оръжия) и понеже украинците като твърде про-западна страна вероятно ще спечелят територии от победимата Русия а нямат да изгубят такива в полза на Полша или/и Румъния. Така или иначе Румъния иска да открадне територии и от България и в този ред на нещата България трябваше да бъде поканена от Мей.
Британците силно се надяват че ще има война срещу Русия при когото американците "победители" ще им дадат малка част от ресурсите на Русия, като възнаграждение за "лоялността" и послушността им. Не знам обаче защо Тереза Мей не е поканила и представители от балтийските държави, вероятно поради това че те са малки в сравнение с Румъния и не заслужавали такова внимание като Румъия и Полша.
А и Румъния не е нито католическа, нито протестантска страна, като Полша и 3-те балтийски държави, така че е много необичайно това което е направило Тереза Мей и в никакъв случай не вещае добро за България като про-руска държава. Възможно е Румъния да бъде възнаградена с Южна Добруджа ако не може да бъде възнаградена с украински територии. Западът (още) има нужда от Украйна, не знам дали още има нужда от малка про-руска България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки