Драма в Айтос: 82-годишна жена остана на улицата, измамена от собствения си внук


Драма в Айтос: 82-годишна жена остана на улицата, измамена от собствения си внук
15 Март 2018, Четвъртък


Историята на Виолета Шарлетова няма хепиенд, но в нея има тъжна поука

Автор: Севдалина Пенева

Вместо достойни старини, 82-годишната Виолета Шарлетова от Айтос ще прекара остатъка от живота си без покрив над главата, оставена на милостта на чужди хора. Семейната й къща, градена цял живот, е продадена на търг заради необслужван банков кредит от 50 000 лева, теглен от внука й Николай Шарлетов преди 11 години. 

Как се е стигнало до тази драматична развръзка?

Ето фактите накратко.

През 1997 г. Виолета Шарлетова и съпругът й, вече покойник, продават на непълнолетния си внук Николай две трети от фамилната си къща срещу задължение за гледане и правото на пожизнено ползване част от имота.

За негов попечител до навършването на пълнолетие те посочват снаха си Димка Баремова.

Две години по-късно Николай Шарлетов придобива и останалата една трета от имота и става негов единствен собственик. Условието да гледа баба си и дядо си е в сила.

През 2007 г. внукът тегли като едноличен търговец банков заем срещу ипотека на къщата. За целта обаче представя в банката декларация, подписана от Виолета Шарлетова, останала вдовица, че тя доброволно се отказва от пожизненото ползване на имота.

Междувременно Николай регистрира в Айтос търговско дружество „Саник – 03“, което проформа купува старата му фирма, заедно с дълговете.

През 2011 г., когато банката започва дело срещу „Саник - 03“ ЕООД за необслужвания кредит, Николай прави последния си ход. Прехвърля фирмата, заедно със задълженията, на баба си и забягва в чужбина. Вече седем години от него нито вест, нито кост.

Така се стига до очакваната развръзка.

На 14 март т.г. частен съдебен изпълнител, със съдействието на РПУ-Айтос, трябваше да изведе Виолета Шарлетова принудително от дома й и да изхвърли личните й вещи на улицата.

Това е третият опит да бъде въведен във владение новия собственик на имота Шефкет Еюп, който е купил къщата на ул. „Хан Омуртаг“ № 23 на търг, организиран от кантората на ЧСИ Делян Николов в Бургас.


Неочаквано на адреса на Виолета Шарлетова се появи и скандално известният на читателите на "Десант" Георги Габровски от Айтос, който се представи за неин адвокат, но в последствие стана ясно, че никой не я представлява официално

Възрастната жена твърди, че част от документите, с които е ипотекирана къщата й, са фалшиви, но заради сляпото й доверие във внука, не е сигнализирала компетентните органи. Не е обжалвала през годините и съдебните решения. Но не може да приеме и истината. Въпреки че признава – откакто е заминал за чужбина (има непотвърдена информация, че в момента той живее в Англия), Николай нито веднъж не се е свързал с нея, дори за да разбере дали е жива и здрава...

Виолета Шарлетова продължава да се надява на невъзможното – изпълнителното дело срещу фирмата, на която тя е собственик, да бъде спряно. И тепърва да бъде извършена грофологична експертиза на декларацията, с която тя се отказва от пожизненото безвъзмездно ползване на част от сградата. Защото твърди, че под документа има фалшив подпис.

Всички възможни срокове за подобни действия обаче отдавна са минали.

„Вариант, в който тя да остане в жилището няма. Освен ако новият собственик не даде съгласие. Вариантите, които ние й предлагаме, са два. Първо, дирекция Социално подпомагане, които вече са разговаряли с нея, да я настанят в друго жилище. Тя обаче е отказала. Там процедурата е такава, че това трябва да се случи доброволно, тя да подпише необходимите документи.
Вторият вариант, който ние й предлагаме, е ние да й наемем квартира, която да е на наши разноски за няколко месеца, за да има време тя да реши какво да прави оттук насетне. Както и социалните да подготвят необходимата документация“
, коментира пред „Десант“ колегата на Делян Николов частният съдебен изпълнител Христин Иванов.


Частен съдебен изпълнител Христин Иванов се опитва да убеди жената, че за нея ще е най-добре тя да се обърне към Социални грижи, които да й намерят траен подслон

В пристъп на отчаяние възрастната жена се заключи в дома си, за да възпрепятства за пореден път изпълнението на съдебното решение. До намесата на полицията този път не се стигна. В крайна сметка тя разбра, че повече отсрочки няма да й бъдат направени и избра втория вариант.

Свързахме с бащата на Николай и син на Виолета – Димо Шарлетов, по телефона.

„Нито имам къде да я гледам, нито разполагам със средства. Тая жена (майка му, б.а.) да не се е разписвала на внука си. Да, син ми е, но той е в Англия, а ще опъвам каиша тука вместо него. Майка ми да си носи последствията“, категоричен бе Димо Шарлетов.

За да се уверим, че казва истината за тежкото си здровасловно и финансово състояние, го издирихме на последната му месторабота в почивен комплекс в село Медово. Оттам ни обясниха, че Димо е пристигнал преди около три месеца с цялото си покъщнина и се нанесъл в една от служебните стаи.

Разболял се тежко, но отказвал да се лекува, защото нямал пари. Последният месец от престоя си там почти не бил излизал от стаята си и не бил в състояние да изпълнява служебните си задължения като готвач.

Преди 10-тина дни непознат млад мъж дошъл и го прибрал заедно с багажа му. Оттогава никой нямал връзка с него.

Къде се намира в момента Димо Шарлетов, самият той отказа да ни каже по телефона. Но ни обеща, че ще предаде за драматичните събития около майка си на снаха си.

Така се срещнахме със Сашка от Айтос. Оказа се, че тя е живяла с Николай на семейни начала и има дете от него. Но, както е зарязал баба си, айтозлията по същия начин не се интересувал и от собственото си дете от момента, в който е заминал в чужбина. Много е възможно дори да не е в Англия, както смятат близките му, казва младата жена.

Въпреки натрупаната горчилка, Сашка остава единственият човек на тази земя, който се интересува от Виолета Шарлетова. Но самотната майка няма възможност да се грижи и за нея.

А други роднини Виолета няма. Както казва самата тя, съдбата й вече е в ръцете на Бога. Подобно съдбите на стотици други възрастни хора в нейното положение.

По данни на съдебните изпълнители 70 на сто от случаите на принудително извеждане от имоти заради банкови заеми са сходни и в дъното на всички от тях стои един недобросъвестен роднина от най-близкия кръг - внук, син, дъщеря, брат, сестра...


В тази стаичка жената ще остане още 10-тина дни, след което ще напусне семейния си дом завинаги. Но дори и в този драматичен момент тя отказва да повярва, че нещастието й е причинено от родния й внук и продължава да твърди за него, че е "добро момче"...


Това е кухнята в къщата или по-скоро това, което е останало от нея. Личи, че през годините, докато е чакала някаква вест от внука си, Виолета Шарлетова е живяла много тежко. Без помощ отникъде. А сега вече и без покрив над главата


В категории: Новини , Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Злоупотреба с Доверие!!!!
18.03.2018 03:12:25
1
0
Тука има конфликт на правооснования (да прави неща, срещу собствената си логика?), или Злоупотреба с Доверие. Така че защитата на ищеца.... е съвсем издържана. И ако не се направи, мълчаливо се пропусне - тези съдебни изпълнители са подследствени, юридическа отговорност, етика ....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки