Музей ще сватосва днешните моми и ергени всяка сряда чрез сгляда


Музей ще сватосва днешните моми и ергени всяка сряда чрез сгляда
Снимка: РИМ-Бургас
12 Март 2018, Понеделник


Днешните луди млади от Бургас ще могат да осъществят първата си среща, както някога са го правили техните баби и дядовци

Автор: Десант

Днес местата и възможностите за запознанства са безброй, но в миналото връзките между младите неженени момчета и момичета са започвали с така наречената сгляда.

Това давало възможност да се огледа набелязаната за невеста мома, както и да се нагласи среща между двама млади, които да бъдат сватосани.

Преди век това ставало по седенките, по хорàта на големите празници, при ходенето на девойките за вода на кладенеца или до чешмата, по събори, сватби и други събирания.

На Димитровден, когато започвали годежи и сватби, младите момичета играели „сглядно хоро” , а ергените и родителите им гледали... И момите, и момците били мъдри, добродетелни и учтиви при срещата. Всеки се стараел да се представи по най-добрия начин, за да се хареса на отсрещната страна.

От Регионалния исторически музей в Бургас са решили да се върнат към традицията и в днешния модерен век да предложат на лудите млади да осъществят контакт по стария добър начин, познат на бабите и дядовците им - чрез сгляда.

Сега обаче тя няма да се осъществи на седянка или край селската чешма, а терен за първа среща предоставя Етнографския музей в морския град. Попадайки в музейните зали, съвременните моми и ергени ще се изолират от сивото и шума навън и ще преминет в друго време, обвито от тайнствата на дните преди Интернет и компютрите, изтъкват бургаските музейни специалисти.

Сгледите ще стават всяка сряда – от 15:00 до 17:00 ч. в залите на  Етнографския музей в Бургас и ще е напълно безплатно.


В категории: Традиции , Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки