Все още не може да разчистят най-мащабното свлачище в страната


Все още не може да разчистят най-мащабното свлачище в страната
Снимки: Областна администрация - Смолян
12 Март 2018, Понеделник


Главният път Смолян - Мадан остава блокиран

Автор: Десант

Главният път Смолян - Мадан остава блокиран от най-мащабното свлачище, затрупвало основна пътна артерия в нашата страна.Пети ден стотици жители от селата по пътя между Смолян и Мадан са принудени да обикалят пеш големите канари. Местни обясняват, че пътуването им до работа се увелича много, а в същото време това е опасно, съобщава Нова телевизия.

За учениците е предвидено временно решение. "Пеш през камъните. Автобусът спира и от другата страна ни взимат", разказва в ефира на медията местен ученик. В момента се мислят варианти за обход на опасното трасе.

"Заради свлачището, което може да събори и електрически стълбове временно е прекъснато снабдяването по един от електропроводите. Няма обаче домакинства без ток, тъй като е осигурено алтернативно захранване", изтъква зам.-областният управител на Смолян, Адриан Петров.Вече започна изграждането на временен обходен път, който да поеме автомобилния трафик. Тежкотоварните камиони пък ще бъдат пренасочени през Рудозем. Там също има активно срутище, но почистването и укрепването му е на финалната права.

Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери достигат около 100 на 150 метра, уточнява областната пресслужба. Оценката на експертите е, че свлачището е от блоков тип, като са оформени няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра.

Днес в АПИ ще се проведе съвещание с всички водещи специалисти, с които ще бъдат обсъдени мерки за справяне с проблема, посочват от пресслужбата Агенция "Пътна инфраструктура". Ще се ангажират водещи екипи за обследване и проучване, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК инфраструктурата до населените места.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки