Възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи


Възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи
10 Март 2018, Събота


През 1943 г. България не допуска депортацията на 50 000 свои граждани към лагерите на смъртта

Автор: Десант

Тази вечер в Централната софийска синагога ще се проведе възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война, съобщава Българското национално радио.

През 1943 г. България не допуска депортацията на  50 000 свои граждани към лагерите на смъртта, благодарение на реакцията на митрополитите Кирил и Стефан, подпредседателя на парламента Димитър Пешев и народни представители.

За годишнината днес  пристигнаха председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности. Във възпоменателната церемония ще се включи и премиерът Бойко Борисов.

От правителствената пресслужба съобщиха, че министър-председателят  ще бъде първият български премиер, който ще участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. На  възпоменателната церемония на 12 март в Скопие Бойко Борисов и македонският му  колега Зоран Заев ще поднесат венец на паметника на загиналите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки