Край на дебата за Истанбулската конвенция, МС изтегли документа


Край на дебата за Истанбулската конвенция, МС изтегли документа
07 Март 2018, Сряда


Ние сме правителство, избирано от народа и сме длъжни да се съобразим с него, каза премиерът Бойко Борисов

Автор: Десант

Министерският съвет изтегли Истанбулската конвенция. Премиерът Бойко Борисов прочете решението по време на правителственото заседание тази сутрин, докато в Народното събрание се провежда обсъждане на референдум за конвенцията.

"Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове у българския народ", заяви Борисов.

"Ние сме правителство, избирано от народа и сме длъжни да се съобразим с народа", посочи премиерът.

"С този акт считам, че ще приключи тази тема, за която несправедливо бяхме обвинявани", заключи Борисов. 

Малко по-късно народните представители решиха, че национален референдум, свързан с Истанбулската конвенция няма да се проведе. Идеята на БСП беше да се проведе национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?”. За тази инициатива, обаче гласуваха 67 депутати, 121 бяха против и 23 се въздържаха.

В отрицателен вот народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков заяви:Гласувах с „против”, защото не възнамерявам да участвам в предизборната кампания на БСП за евроизборите”, предаде "Фокус".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира и някои обвинения срещу себе си във връзка с Истанбулската конвенция.

„Никой не може и няма право да вменява, че говоря против църквата и срещу тези, които са против Конвенцията. Мисля, че съм доказала, че уважавам всички институции. Уважавам българските граждани. Аз също ходя между хората и знам какво мислят. Затова инициирах дискусия в Софийския университет“, каза Караянчева, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ там са се изказали над 130 организации и всички мнения са качени на сайта на Народното събрание. „Няма да позволя някой да се опитва да вменява внушения на българските граждани по каквото и да е тема, касаеща Истанбулската конвенция", заяви Караянчева. Тя подчерта, че всеки има право да изказва мнение и точно по тази причина, вслушвайки се в гласа на хората, правителството днес е изтеглило конвенцията.   

БСП не предлага алтернативи, а иска да създава само хаос. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време да дебатите, предаде БГНЕС.

Цветанов коментира, че БСП са направили дори и подписка за приемане на конвенцията през ноември и декември. „Много е лесно да се заиграете със страховете на хората. В това отношение сте номер едно. Но вие никога не може да сте политическа сила с ясна визия”, смята Цветанов.

„Ако днес попитаме какво мисли председателят на ПЕС разликата е огромна, какво мислят тези, които са работили по тази конвенция - Илияна Йотова, бивш евродепутат и сегашен вицепрезидент”, посочи председателят на ГЕРБ.

"Вие друго не може да направите освен да дестабилизирате страната. Никога няма да бъдете управляващи с този подход, защото сте непрогнозируеми", обърна се Цветанов към БСП.

„Днешният дебат можеше да бъде отложен, защото всички разбрахме, че МС на днешното си заседание ще изтегли конвенцията, а доколкото разбрах тя е изтеглена вече”, коментира Цветан Цветанов.

"Искахте да се заигравате отново със страховете на хората. Не предлагате алтернативи, а искате да създавате само хаос", добави той. 


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки