НИМ представя „Знаците на свободата и героизма“


НИМ представя „Знаците на свободата и героизма“
Бинокъл на руски офицер, участник в Руско-турската освободителна война
27 Февруари 2018, Вторник


Изложбата ще бъде открита на 3 март, когато България ще отбележи 140 години от освобождението си от турско робство

Автор: Силвия Горанова

По случай 140-годишнината от Освобождението на България, на 3 март, от 11,00 ч. в Националния исторически музей ще бъде открита изложба „Знаци на свободата и героизма”, посветена на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Това съобщава директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

Официален гост на събитието ще бъде директорът на Държавния исторически музей на Русия д-р Алексей Левикин.

До момента експозицията е гостувала в няколко български града, като в НИМ ще бъде представен неин разширен вариант, включващ оригинални предмети и художествени произведения от фондовете на музея.


Кавказка шашка, приета на въоръжение в руската армия по това време

Проектът е дело на инициативен комитет, в който влизат Наско Якимов, Борислав Дряновски, Валентин Плетньов, Иво Хаджимишев, Николай Русев, Марина Варенцова, Вячеслов Бабияк (Русия) и Луиза Карла (Румъния).

Специално за изложбата „Знаци на свободата и героизма” Националният исторически музей експонира от своите фондове оригинални оръжия и предмети, използвани по време на Руско-турската война.

Представени са основните системи огнестрелно оръжие на въоръжение в руската и османска армия по време на войната – руските пушки Крнка и Бердана и използваните от османците Снайдер-Енфийлд и Мартини-Хенри. Експонатите включват и хладно оръжие – кавказки шашки, руска драгунска сабя и турска парадна офицерска сабя.


Кама с кания на българин-разузнавач в Освободителната война

Сред експонатите се открояват някои лични вещи на личности, свързани с войната като жезъла, принадлежал на граф Николай Игнатиев, дарен на музея от неговия внук.

В една от витрините е поместена барутница-рог на осетинеца Николай-Дудар Караев, приятел на капитан Петко войвода, доброволец в българското Опълчение, участвал в боевете за Шипка и Стара Загора.

Могат да се видят още далекоглед на българския опълченец Трифон Каменов, бинокъл на руски офицер, участник във войната, а също и изящно изработен сребърни поднос и кошничка, използвани при посрещането на руските войски, начело с ген. Гурко, в Пловдив.


Сребърен поднос и кошничка, използвани при посрещането на руските войски, начело с ген. Гурко, в Пловдив

Ще бъдат показани също литография на българските художници Н. Каранешов и Кр. Кабакчиев, отпечатана през 1902 г. във Виена по случай 25-годишнината от Руско-турската война, както и руски и български възпоменателни медали.

Особено внимание заслужават участващите в изложбата старинни фотографии, издирени и подбрани от Иво Хаджимишев в архиви в Русия и Хърватия. Освен като незаменими документални свидетелства за историята на Освободителната война, те  могат да се разглеждат като самостоятелни художествени произведения -  шедьоври на ранната военна фотография.

Моменти от войната за поколенията са запечатали Франц Душек, Михаил Равенски и Александър Иванов. Пред техния обектив попадат император Александър II, бъдещият княз на България Александър Батенберг, висши руски и румънски пълководци, войници и офицери, но също така и обикновени българи – деца, продаващи тютюн, българско хоро в центъра на Бяла, Русенско и др.

Посетителите могат да видят и най-ранните фотографски изображения на български селища, на София в дните след Освобождението и изглед от градчето Сан Стефано, където се ражда българската свобода.


Икона Пресвета Богородица Владимирска, подарена от руския офицер Иван Григориев на църквата в с.Войнежа, Търновско

След официалната част, мъжки хор „Св.Иван Рилски” от Дупница ще изпълни песни, свързани с националния празник на България. Изложбата „Знаци на свободата и героизма” ще продължи до 3 май 2018 г.


В категории: Новини , История , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки