Коне в Родопите може да получат официален статут на диви животни


Коне в Родопите може да получат официален статут на диви животни
26 Февруари 2018, Понеделник


Предложението е на българо-холандски екип, който от 2011 г.  работи за възстановяването на дивата природа в източния дял на планината

Автор: Десант

От няколко години десетки коне препускат свободно сред природата на Източните Родопи. Българо-холандски екип, който от 2011 г. работи за възстановяването на естествената природна среда там, предлага конете да получат официален статут на диви животни, съобщават от Българска фондация „Биоразнообразие“.

Конете Коник (Equus caballos), които живеят на свобода в Източните Родопи, са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон, изчезнал преди повече от сто години.



Реинтродуцирината  в България порода коник (малък кон на полски) произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне, започнал през 1936. Общия брой на конете от този тип по света е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия.

Реинтродуции са правени в Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия. През 2011 г. в Източните Родопи бяха докарани 12 животни от Холандия, а две години по-късно - нова група.

Днес над 70 коника живеят свободно в природата в два района в Източните Родопи – при Бойник и край изоставеното село Сбор. Те са изцяло приспособени към живота си в естествена среда - оцеляват в горещото и сухо лято, преживяват студ и дебели снегове, оцеляват и при вълчи атаки.

Ако конете в Родопите получат статут „див“, това ще означава, че те ще имат същия статут като елените, зайците, сърните… Това ще бъде положителен сигнал за цяла Европа и ще промени представите на европейците за конете, които живеят в дивата природа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки