Отново бяха засечени опити у нас да се внесат от Турция пълни с пестициди чушки


Отново бяха засечени опити у нас да се внесат от Турция пълни с пестициди чушки
Снимката е илюстративна
20 Февруари 2018, Вторник


Такива случаи периодично се появяват в сводките на европейската система за известяване за храни и фуражи

Автор: Десант

Тези дни отново на границата ни са спрени партиди с тъпкани с пистициди  пиперки, внос от Турция.

Това става видно от портала на европейската система за известяване за храни и фуражи (RASFF). В него замърсяването на зеленчуците е квалифицирано като „сериозно"!

Едната пратка е с чушки с наднормено съдържание на инсектицида форматанат. Опасният акарицид се използва за борба срещу трипси и акари при лозя, овощни, зеленчукови култури, дини, пъпеши, тикви, полски култури, декоративни и цветни култури в оранжерии и на открито.

Другата партида пиперки пък е замърсена с хлорпирифос. Kомбинираният инсектицид действа смъртоносно срещу голям брой важни неприятели при почти всички основни култури. Заради съмнения, че той предизвиква психомоторни разстройства при децата, през 2016 в САЩ американската Агенция по охрана на околната среда (EPA) започна процедура химикалът да бъде забранен за употреба.

У нас периодично се правят опити да бъдат внесени бъкани с отрови чушки от югоизточната ни съседка. Страната ни редовно присъства в сводките на RASFF именно с такива случаи. Засега те не успяват да стигнат до търговската мрежа, но е възможно по пазарите да има и контрабандно внесени страната количества с опасните зеленчуци. Не е тайна, че голяма част от зарзавата в нашите магазини е импорт именно от Турция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки