Барометър: Българското правителство излъчва стабилност


Барометър: Българското правителство излъчва стабилност
19 Февруари 2018, Понеделник


Заради позицията си срещу Истанбулската конвенция "Обединени патриоти" са натрупали точки, докато защитничката на приемането й - Екатерина Захариева, бележи спад в доверието 

Автор: Десант

Нивата на одобрение към дейността на министър-председателя и вицепремиерите и министерския съвет като цяло са устойчиви, което личи от данните на четири поредни изследвания на „Барометър България“.

Българското правителство излъчва стабилност. Фактът, че страната ни е поела европредседателството очевидно засилва усещането у българите, че в държавата се работи и върви напред.

Доверието в правителството се подхранва и от ръста в доходите. Възнагражденията в страната продължават да растат, като през декември миналата година средната брутна месечна заплата достига 1123 лв., което е увеличение от 11% спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2017 г. Така средното нетно месечно възнаграждение през декември става 875,9 лв.

Безработицата беше сведена до практически статическо отчитате, а бизнес субектите се сблъскват с непознат феномен за България - липса на каквато и да е работна ръка.

Неуспешният вот на недоверие към правителството, внесен от БСП, както и дебатите по него, определено не са повлияли негативно на отношението на избирателите към властта.

Несбъднатите заплахи от страна на ДПС, че Европа нямало да погледне с добро око на участие на националисти във властта, също привнася положителен акцент към дейността на управляващите.

Към средата на февруари 2018 г. 43% от анкетираните заявяват, че одобряват дейността на кабинета, с което се запазват нивата от декември 2017 г., но е значително повече от одобряващите работата на правителството в началото на мандата (месец май 2017 г.).

Министър-председателят Бойко Борисов има одобрението на 36% - с процент повече, сравнено с последния месец на миналата година.Сравнено с декември 2017 г. се наблюдава спад от 4 пункта в доверието към Екатерина Захариева, с 1% се повишава доверието към Валери Симеонов и с 2% към Красимир Каракачанов, а при Томислав Дончев няма промяна.По отношение на позицията си дали подкрепят или не т.нар. Истанбулска конвенция (съответно ГЕРБ и Патриоти), то може да се заяви, че определено представителите на Обединените патриоти трупат точки заради твърдата си позиция срещу ратификацията на документа. Това обяснява и спадът в доверието към вицепремиера Захариева, която е един от най-големите защитници на приемането на Истанбулска конвенция.

Тук следва да се отбележи, че анкетата на "Барометър" е направена преди министър-председателят да обяви, че ГЕРБ оттегля предложението си за ратификация на конвенцията от Народното събрание.

При предното си проучване „Барометър България“ тества нагласите към този спорен документ и данните красноречиво сочат, че обществото ни има дълбоки резерви към приемането на Истанбулската конвенция. Против приемането ѝ се обявиха 63%.

Като цяло нивата на доверие в правителството сочат, че управляващата коалиция е стабилна и има добра спойка между политическите субекти в нея.


В категории: Новини , Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
добавям коментар
19.02.2018 12:40:08
0
0
Истанбулска конвенция? Всъщност... може би изразява и психология на страх....от Културата. После... жената ? Завист? Насочва културата в една престъпна интерпретация....Няма как да се месиме (международни декларации) в отношенията на хората... а когато има престъпност ... е престъпност. Малко и "глобален" подход по тези въпроси... също е неподходящо.... Така или иначе мас-медиите са изключително критикувани....относно "управлението на информацията" (противоречия, лъжи)....за да огравяме по всички континенти, култури.. ..когато даже нашата не я знаеме?.... Оригинални за някого лафчета ... едва ли са подходящи... или просто са в друг кръг ... на разговори/публика и т.н....
В крайна сметка и вицът, шегата ...по тези въпроси имат своите културни... съображения. Да се изсипват отнякъде....неща, които трябва да подлежат на цензура... затова че някой някъде нещо ... без да е изяснено...Провокация. някаква разумна култура? Не може да се отрече, че се търси този ефект..., което поставя съответните въпроси???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки