Как Спас Икономов модернизира преди 90 година БТА


Как Спас Икономов модернизира преди 90 година БТА
16 Февруари 2018, Петък


Вижте къде той намира "златна мина" за новините

Автор: Борис Цветанов

16 февруари се смята за рожден ден на БТА (тогава излиза първият бюлетин), макар елена улица на агенцията да е дадена с държавен приказ 28 от 27 януари 1898 г. По това време телеграфните агенции в света обикновено са частни, но БТА е държавна – тя функционира към Министерството на външните работи и изповеданията.

На 16 февруари директорът Оскар Искандер, доктор по философия, написва на четири страници първия бюлетин със седем новини,сред които – боледуването на княгиня Клементина, политика, борсови цени и като сензация дори дуел в Париж.

Макар с голямата фирма, директор Искандер всъщност има... само един подчинен. Той по няколко пъти на ден „хвърчи“ до Централна поща, за да взема новините от „Хавас“ и „Ройтерс“.

Бюджетът на агенцията е 20 000 лева (в онова време кило месо е 40 ст., литър вино 20 ст., литър ракия 30 ст. и т.н.), а абонаментът за бюлетина е 10 лв. на месец. Той се получава в двореца, министерство и в някои редакции на вестници.

Ние обаче ще се спрем само на един журналист – Спас Икономов (1884-1948 г.).
Той е автор на изгаряни след Девети септември от „народните синове“ негови криминални романи – над 50 на брой, както и на още двайсетина кримки, създадени с колективния псевдоним Ерол Брин.

Но Спас Икономов е и автор на едно от най-ценните, но поради некомпетентност неизползвано от нашите т.н. историци, изследвания „Освободителната война на Балканите 1912 г.“, която отдавна е библиографска рядкост и на черно върви около 200 лева. Написаното там е безценно, защото Спас Икономов е бил на предните линии на фронта като капитан и военен кореспондент на българския
„Таймс“ – вестник „Утро“.

Ето само едно изречение от неговия първи репортаж: „Зовът за мобилизация бе посрещнат не с радост, не с одобрение, а с буен, неудържим ентусиазъм“.

Спас Иконом е бил от най-популярните в началото на ХХ век журналист, избиран е и за председател на Съюза на журналистите.
По-късно работи като редактор в „Народни права“, ежедневника „Ново време“ (1930-34), „Акцизен преглед“ (1938-44).

Бил е преводач от френски език и през 1923 г. превежда двата тома „Тайните на Индия“. През 1914 г. пък издава „Пътепис из Германия“.

Другарувал е с Александър Балабанов, Георги Райчев, Христо Бръзицов, Данаил Крапчев, Борис Руменов (Борю Зевзека), Димо Казасов и др.

Тук обаче ще разкажем нещо любопитно, направо за книгата  на Гинес – кака Спас Икономов модернизира БТА.



До 1928 г. БТА си работи, както си е в началото – използва телеграфа и докато новините се обработят, минава цял ден. В това време големите световни агенции работят с радиоморз.

Икономов е все още във вестник „Утро“ – най-популярния и тиражен вестник, създаден от Стефан Танев (1888-1952 г.) със собственик Атанас Дамянов (1876-1953 г.), наричан  българския лорд Нортклифт.

В това време – 1928 г., френската авиокомпания „Ер Франс“ получава разрешение за откриване аеропланна линия на летище Божурище и редовни полети. В това Спас Икономов веднага открива златната мина.

Човек общителен, той тутакси се сприятелява с радиотелеграфиста на компанията. На вино, ракия и мезета лесно се добира до световните новини ден преди  колегите си. И поднася на тепсия сензации, но не на своя шеф, а на конкурента Данаил Крапчев (1880-1944 г.) в неговия вестник „Зора“ – най-авторитетното за интелигенцията издание.

Разбира се, това не трае много дълго – скандалът е налице, и Икономов си взема шапката от „Утро“.

Но затова пък в БТА се удрят по главите и разбират, че са изостанали. За да поправят това, агенцията тутакси преминава  на модерния тогава радиоморз.



Правнучката на новатора Спас Икономов – Веселина Макмахън, днес живее в Ирландия.

P.S.: Авторът моли всеки, който може да каже нещо повече за Спас Икономов да се обади на телефон 0877872639


В категории: История , Добри Вести , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки