Християн Митев: И без Истанбулската конвенция можем да защитаваме законодателно жените от насилие


Християн Митев: И без Истанбулската конвенция можем да защитаваме законодателно жените от насилие
08 Февруари 2018, Четвъртък


Депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ с питане до правосъдния министър Цецка Цачева за прилагането на мерките за защита на потърпевшите лица


„Продължавам да смятам, че не е необходимо да се ратифицира Истанбулската конвенция, за да се осигури защитата на жените от домашно насилие. Ние имаме Закон за защита от домашното насилие,  приет през 2005 г., както и текстове в Наказателния кодекс, с които се осъществява наказателноправната защита на лицата, потърпевши от домашно насилие“.

Това заяви депутатът от НФСБ Христиан Митев след като заедно с колегата си от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов отправи питане към правосъдния министър Цецка Цачева относно политиката на правителството за това как се прилагат мерките за защита от домашно насилие.

Позовавайки се на това, че у нас вече съществуват законодателни разпоредби в тази насока, вносителите на питането изразяват категорично становище, че предложената за ратификация т.н Истанбулска конвенция съдържа минималните стандарти за защита от домашно насилие, които отдавна са част от българското законодателство и успешно се прилагат от органите на изпълнителната власт.

„В тази връзка отправихме питането направена ли е оценка на въздействието, включително на ефективността и ефикасността, на прилаганите към този момент мерки за защита от домашното насилие в нормативната уредба на страната и какви са резултатите от подобен анализ, ако такъв е извършен“, посочи Христиан Митев.

Той изрази задоволство от факта, че министър Цачева е отговорила - анализ и оценка у нас са правени и от тях е станало ясно, че законът от 2005 г. и текстовете в Наказателния кодекс, макар и подобрявани, не са достатъчни, тъй като в България липсва цялостна правна рамка, каквато е Истанбулската конвенция.

Тук обаче депутатът от НФСБ изрази несъгласие. „Както заявих в началото, продължавам да смятам, че у нас има законодателство в посока на защита на жените от домашно насилие и въпросът е в неговото ефективно прилагане, не в ратифицирането на Истанбулската конвенция“, каза Христиан Митев.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки