Пълнена кокошка за Трифон Зарезан


Пълнена кокошка за Трифон Зарезан
01 Февруари 2019, Петък


Вижте какво още можем да сложим на празничната трапеза

Автор: Десант

Свети Трифон се смята за покровител на лозари, кръчмари и градинари. В нашата традиция  честването на мъченика се преплита с народния празник Трифон Зарезан. В наякои места на България той е известен и като Трифун Чипия или Трифун Пияницата.

„Първообразът“, така да се каже, на този празник са големите пролетни Дионисиеви тържества, които траките празнували. Много от съхранените обреди и обичаи са идентични с играните някога мистерии в чест на Дионисий – бога на плодородието, веселието и виното.

На Трифоновден стопанките ставали рано, омесвали прясна пита, пълнели кокошка с ориз или булгур. Правели още тутманик, препечен суджук и пържени яйца, наливали бъклица с вино и слагали всичко в нова шарена торба.

С нея на рамо мъжете тръгвали за лозята „да кроят“, да подрязват лозовите насаждения. Според обичая всеки стопанин отрязвал от своето лозе по няколко пръчки и поливал отрязаното място с вино. Свежите пръчки свивал на венче, с което украсявал калпака си.

Сбрани на лозовите масиви, мъжете си избирали и „цар“. Това обикновено бил този, чийто лозя през изминалата година били родили най-много, или пък най-щедрият и уважаван мъж от селото. Окичвали „царя“ с венец и гердани от здравец, чимшир и млади лозови филизи. А после сядали, вадели от торбите приготвеното от стопанките им и си правели шумно угощение, опитвайки от виното един на друг.

После тръгвали към селото, като качвали „царя“ на „колесница“ и се редували да го теглят. Така минавали от двор на двор, ръсели с босилкова китка и благославяли, а домакините изнасяли котли пълни с вино, черпели и поливали главата на „царя“. След като обиколели всички домове, мъжете се събирали в „царската“ къщата или на мегдана и продължавали празника до първи петли.

На трапезата за Трифоновден, освен питката и пълнената кокошка, се слагат печени ядки от орехи, лешници, фъстъци или сушени плодове, като ядките за празника могат да бъдат и захаросани. Сушените плодове пък се предлагат поръсени с пудра захар и ром.

Задължително на масата трябва да се сервиза червено вино.

Ето и една рецепта за традиционната "трифонова" пълнена кокошка,

взета назаем от omda.bg

Продукти:

1 кокошка
3 к.ч. булгур
1 к.ч. олио
1/2 кисела зелка (можете да използвате и прясна зелка)
10 зърна черен пипер
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. стрита суха чубрица

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвя плънка, като булгурът се залее с вряла вода и към него се прибавя половината от нарязаното на тънки ивици зеле.  Добавя се олиото и 2 к.ч. топла вода. Всичко се задушава на слаб  огън в съд с капак. 

Овкусява се с чубрицата, черния пипер и червения пипер. 

С тази плънка се пълни кокошката и отворът се зашива с попарен бял конец. На дъното на тенджерата, в която ще се приготвя ястието, под кокошката се слага останалото зеле, нарязано на тънки ивици. 

В тенджерата се сипват равни части вода и зелев сок, така че течността да стигне 2/3 от височината на кокошката (може и само вода). Върху отвора на съда се слага бяла хартия и тогава се поставя капака.
 
Ястието се вари на тих огън, докато месото на кокошката омекне. Сервира се със салата от печени чушки или туршия. Като гарнитура може да се предложат и кисели краставички или сварени моркови.


В категории: Новини , Традиции , От кухнята на баба , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки