Отиде си проф. Иван Карайотов, изследователят на Бургас


Отиде си проф. Иван Карайотов, изследователят на Бургас
31 Януари 2018, Сряда


Името му обаче ще остане изписано със златни букви в историята на морския град

Автор: Десант

Почетният гражданин на Бургас проф. Иван Карайотов – човекът, развенчал мита, че градът няма древна история, е починал на 30 януари късно вечерта, съобщават негови близки. Той си отиде от този свят на 77 години.

Името на професора краевед и изследовател ще остане изписано със златни букви в историята на града като човекът, който пръв развенча митът, че Бургас е „млад град, създаден от бившо рибарско селище“. 

Проф. Карайотов участва в голяма част от археологическите разкопки и подводни проучвания в Бургаска област и успя да открие безценни находки, с които доказа, че Бургас има древна история и е и бил исторически и икономически център поне през последните 8 века.

Той е автор на „Бургас – вечното пристанище”, „Остров Света Анастасия” (издадена през 2004 г.), „Йови Воденичаров - възрожденец, държавник и общественик в следосвобожденска България, Айтос и Бургас”(2010 г.), „Историята на Бургас – от древността до средата на 20 век”(2011 г., в съавторство с Митко Иванов и Стоян Райчевски) и други.

От декември 2005 г. бе е професор по антична археология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и преподавател по класическа археология и други археологически дисциплини. През 2001 г. бе избран за Почетен гражданин на град Бургас.

Проф. Карайотов бе автор и на първата документална поредица на телевизия СКАТ, излъчена в края на 90-те години. Името й бе "И българин от всички времена". В годините, когато още битуваше мита за "рибарското селище", дало началото на днешен Бургас, изследователят показваше в документалните си филми, че градът е бил кръстопът на цивилизациите още от древни времена. 

Десант изказва съболезнования на близките му!

***
Иван Карайотов е роден е на 20 декември 1941 г. в село Лозен, Хасковска област. Завършва гимназия в Бургас. От 1963 до 1965 г. следва пет семестъра теология в Духовната академия „Св. Климент Охридски“.

През 1971 г. завършва Софийския държавен университет със специалност Класическа филология, след което две години работи като археолог в Градския музей в Сандански. От април 1972 г. е завеждащ отдел „Археология“ в Областния исторически музей в Бургас.

През 1974 г. Карайотов е избран за научен сътрудник по антична археология. В 1985 г. той защитава кандидатска дисертация, а шест години по-късно и докторска. И двата му доктората са посветени на месамбрийското монетосечене.

От 1996 г. Карайотов е старши научен сътрудник II степен, а от 2003 ст. н. с. I степен в Регионален Бургаски музей.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки