Започна проверка как се разчистват незаконните обекти в Слънчев бряг


Започна проверка как се разчистват незаконните обекти в Слънчев бряг
Снимка: Теорода Иванова
26 Януари 2018, Петък


Има още много какво да се свърши, но първите стъпки вече са направени, благодарение на вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, подчерта експертът по анализи и прогнози в туризма Румен Драганов

Автор: Светлана Николова

Значителна част от бараките и павилионите, които загрозяваха крайбрежната алея в най-големия ни морски курорт – Слънчев бряг, са премахнати. Непокътнати са обаче ресторантите и увеселителните заведения на плажа. Това показва проверка, извършена тези дни от директора на института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма към УНИБИТ Румен Драганов.

Най-вероятно на заведенията, които са оставени, им се уточнява статута, след което и спрямо тях ще бъдат предприети сурови мерки, предположи Румен Драганов пред телевизия СКАТ.


Румен Драганов

„Важното е, че се работи със замах. Нещо, което не е случвало до момента – да се премахнат толкова много незаконни обекти и най-сетне от брега да се открие гледка към морето. В крайна сметка точно това търсят туристите – да се насладят на красиви пейзажи и да вдишват морския въздух свободно, а не да се препъват в грозни сергии, пълни с китайски и турски стоки, коментира Румен Драганов.



Има още много какво да се свърши, но първите стъпки вече са направени, благодарение на вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, подчерта експертът по анализи и прогнози в туризма.



Той даде за пример действията на заместник-министър председателя миналото лято по отношение на ограничаването на шума в българските курорти.

Това е много важно условие за развиване на успешен туризъм. Ние работим в две направления и едното е свързано именно с ограничаването на шума и гарантирането на спокойствието на туристите в нощните часове, затова няма как да не подкрепяме Валери Симеонов в тези негови усилия. Второто направление пак е свързано с неговата дейност. Става дума за подобряване на визията на курортния коплекс, а това нямаше как да стане без премахването на незаконните постройки и преместваеми обекти по променадата на Слънчев бряг. Отново стъпка, която пръв направи вицепремиера“, казва още Румен Драганов.


Валери Симеонов направи нещо, което до миналото лято се считаше за невъзможно - предприе действия срещу шумовия терор и срещу безобразните временни обекти в черноморските курорти

Преди дни ангажираност по темата демонстрира и Министерството на туризма, което изскочи с изненадваща информация, как точно ще подобрява визията на Слънчев бряг. Министър Николина Ангелкова показа пред журналисти проект за синьо-бели павилиони, които щели да заменят старите сергии. Срокът за одобряването на новите схеми, поръчката, изработването и монтирането на обектите е 14 май, когато влиза в сила забраната за строителство в черноморските курорти.

Отсега е ясно, че този срок няма да бъде спазен, тъй като три месеца и половина няма да стигнат за изпълнението на всички процедури, които ще са изцяло за сметка търговците.



И все пак Румен Драганов е оптимист.
„Очакваме срещи през февруари, които ще бъдат при вицепремиера Валери Симеонов по отношение на преместваемите обекти, така че предстои още много работа. Важното е, че безвластието, превзело Слънчев бряг през последните десетилетия, лека-полека се изтласква. Има ли политическа воля, нещата постепенно ще си дойдат на мястото“, смята той.


В категории: Новини , Общини , Туристически обекти , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки