Екоинспектори ще заничат под маските на участниците в „Сурва"


Екоинспектори ще заничат под маските на участниците в „Сурва"
Снимки: Интернет
24 Януари 2018, Сряда


Вижте какво ще търсят

Автор: Десант

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. 

Тазгодишното му XXVII-то издание ще се проведе от 26 до 28 януари. Както вече „Десант" писа, по улиците на миньорския град ще дефилират рекорден брой сурвакари, кукери, бабугери и прочее маскирани персонажи.



Оказва се, че под маските им ще надничат инспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник. Екослужитебите ще дебнат за стриктното спазване на закона, според който категорично е забранено излагането на маски и костюми с препарирани животни и защитени животински видове.



Ще се набляга над това дали в костюмите на групите има такива елементи и ако бъдат установени нарушения, окичилите се с кожи „извън закона", ще отнесат солени глоби - от 100 до 5000 лв. за физически лица, и от 500 до 10 000 лв.  за юридическите субекти.

Според закона за биологичното разнообразие категорично се забранява не само препариране, но и притежаването, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземрпляри. Ккато и използването на защитени видове, предимно птици при изработването на карнавалните маски и костюми също се наказва от закона.



По думите на пернишките екоинспектори, с всяка година все по-малко са „заловените" нарушители на закона, които дефилират на фестивала. Това е по причина, че от РИОСВ-Перник всяка година преди започването на форума провеждат разяснителна кампания за това това кои са защитени животински видове, кои не трябва да се използват в маските и да се показват на фестивалните шествия.

Всъщност, в интерес на истината трябва да се изтъкне, че в последните четири години на фестивала не е имало нито едно нарушение. По регламент журито трябва да дисквалифицира всички, появили се на форума с маски от защитени животни. 




В категории: Традиции , Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки