На 16 януари Димитър Общи увисва на бесилото


На 16 януари Димитър Общи увисва на бесилото
16 Януари 2018, Вторник


Действията на помощника на Левски се оказват съдбовни за унищожаването на дългогодишната дейност на Апостола на свободата в България

Автор: Атанас Коев

Името на Димитър Общи е известно на все българин – не само като   помощник на Васил Левски във Вътрешната революционна организация и като участник в гръцкото и италянското освободителни движения, но най-вече като извършител на Арабаконашкия обир, оказал се съдбовен за унищожаването на дългогодишната дейност на Апостола на свободата в България.

На 16 януари преди 145 години този наш революционер увисва на бесилото, след като бива осъден на смърт от турския съд в София.

Бъдещият бунтар започва земния си път в село Дяково (днес град в Република Косово) през 1835 г. През 1862 г. той влиза в редовете на Първата българска легия в Белград. След разтурянето й се включва в четата на Стоян войвода.

От 1866 до 1867 година участва в Критското въстание, за което впоследствие получава гръцки паспорт. След това известно време е при водача на италянското освободително движение Джузепе Гарибалди.

В края на 60-те години на ХIХ век Димитър Обще се завръща в България и организира собствена чета, с която излиза в Балкана. Наскоро обаче е заловен от турските власти, като от въжето го оттървава гръцкият му паспорт.

Когато е освободен се присъединява към четата на Тодор войвода, но наскоро се скарва с него и се отделя с още двама четници. През 1870 г. отново организира малка чета, но тя скоро се разпада.

След създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК)  Общи е определен от председателя на комитета Любен Каравелов за пръв помощник на Васил Левски.

През 1871 г. той се прехвърля на юг от река Дунав и се включва в изграждането на Вътрешната революционна организация. Подтикван от амбицията си за по-голяма власт в нея, не се съобразява с дисцилината, която се изисква от революционния устав. Общи жадува за самостоятелност и във връзка с това се предлага за апостол на Македония. Левски обаче му няма доверие и отказва назначението.

Въпреки това по настояване на Ловешкия революционен комитет му се дава пълна свобода на действие в Орханийско, дн. Ботевградско. Помощникът на Левски не се задоволява с това и предприема фракционни действия срещу него. Това създава големи трудности при изграждането на революционната мрежа в различните краища на страната.

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи провежда успешен обир на орханийската хазна в Арабаконашкия проход, като нападението е организирано от него с цел да се финансира национално-освободителното ни движение, но не е одобрено от Васил Левски.

Въпреки че обирът е успешен, наскоро след това той се превръща в провал и става причина за първите удари на османските власти срещу революционните комитети в Софийско, Орханийско, Тетевенско и др.

След предателство помощникът на Левски е заловен в село Чериково, където се укрива и е изправен  пред турски съд. Подведен от огромното си самомнение той поискал да бъде отведен в Цариград, за да говори със султана, но накрая склонява да даде показания пред специална правтилствена комисия в София.

Пред нея Общи прави пълни разкрития за дейността на ВРО, посочвайки Апостола на свободата като водач на организацията. Целта му е да покаже пред европейската общественост, че в страната има силно организирано революционно движение, както и да представи извършеният от него обир не като криминално деяние, а като добре организиран политически акт.

Вместо това обаче самопризнанията му допринасят за цялостното разкриване на революционната мрежа в Западна България и за арестуването на голяма част от нейните дейци. Опитът на Васил Левски да спаси каквото може от турските власти довежда до залавянето на Апостола, а по-късно и до обесването му.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
ПРОСТАЦИ
08.08.2023 10:46:44
0
0
И ВЕНЦИ ДА НОСИТЕ В АНТАЛИЯ! :)
5
НЕКАКВИ ЖИВОТНИ!
08.08.2023 10:03:55
0
0
МУЧАТ, БЛЕЯТ, КВИЧАТ И ИЗВЕДНЪЖ ПОЧВАТ ДА ГРУХТЯТ ЗА НЯКАКВА СИ СВОБОДА И ДА БУТАТ КОШАРАТА?! :) ЕМИ НЕ, ТЕ ФЕСОВЕТЕ У ГЪ ЗЪ СА ПРАВЕНИ! ТВА Е!
4
АМА ТЕ ФЕСОВЕТЕ
08.08.2023 10:00:39
0
0
ДОМАТИТЕ С КОЛЦИТЕ ГИ ЯДАТ И ПРЕДСТАВА СИ НЕМАТ ЗА КОЗЛОХУЙ И ОСТАНАЛИТЕ ТЕМ ПОДОБНИ Б О К ЛУЦИ :) ТЕ У ГЪ З СА ПРАВЕНИ :)
3
ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ 500 ГОДИНИ!
08.08.2023 09:57:17
0
0
СРЕЩУ СТАДО ГОВОРЕЩИ ПУМИЯРИ :)
2
С ДЯДО ИВАН
08.08.2023 09:54:57
0
0
КОЗЛОХУЙ... АМИ НЕ, НИЕ САМИЧКИ :) МЕЕЕ! БЕЕЕ! ДЖАФ! ДЖАФ! :)
1
СЕЛСКИЯ ПРОСТАК ОТ КАРЛОВО
08.08.2023 09:53:03
0
0
БЕШЕ ВЕРБУВАН ЗА ТУРСКИ ШПИОНИН В ЛЕГИЯТА, СРЕЩУ РУСКИТЕ. ЗАТОВА ДИМАТА ПРОСТАКА НА ВЪЖЕТО, А СЕЛСКИЯ ПРОСТАК С ДЪРЖАВНА ПЕНСИЯ В АНАДОЛА :)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки