Отиваме на екскурзия на Витоша - не е далеч от София ела и ти


Отиваме на екскурзия на Витоша - не е далеч от София ела и ти
16 Януари 2018, Вторник


Ще има автобус, който ще изчаква на долната част на лифта, за да извозва хората, ако има опашка на лифта. А ще има ли достатъчно ски съоръжения в планината

Автор: Десант

„Отиваме на екскурзия на Витоша - не е далеч от София ела и ти!" - така се пееше в една детска песничка - игра, която днешните малчугани едва ли знаят. Не че не ходят в планината с майките и татковците си, но времето, когато учениците от столичните училища организирано изкачваха витошките баири, отдавна отмина.  

Витоша е национален парк, собственост на държавата. Трябва да има възможност както за зимен, така и за летен туризъм, без да има друго строителство, освен на спортни съоръжения. Този план трябва да се приеме час по-скоро. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Припомняме, тази седмица се очаква да заседава специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк "Витоша". Повод за заседанието е състоянието на лифтовете в планината.

През годините концесионерът на ски зоната в нея спря експлоатацията на много от съоръженията. Предстои междуведомствена група да провери необходимостта от ремонти на лифтове. 

Столичната кметица уточни, че приватизационните условия на лифтовите съоръжения в парка „Витоша“ не съдържат клауза те задължително да работят. 

Междувременно гласност доби една добра новина - от тази събота, 20 януари, се увеличават превозните средства по най-натоварената автобусна линия до планината Витоша – автобусна линия 66. Същевременно се намалява интервалът на движение на автобусите, който ще е 30 минути.

Линия 66 се движи в събота и неделя по маршрут от Столичен зоопарк до спирка „Морени“ в планината Витоша. Първият автобус тръгва от спирка "Зоопарка" до хотел „Морени“ в 7,50 ч, а последният от хотел „Морени“ тръгва в 16,50 ч.

Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната част на лифта, за да извозва хората, ако има опашка на лифта, обеща софийската градоначалничка.

През 2007 г. Столичният общински съвет прие решение за приватизация на общинското дружество "Въжени линии", за да може да се приватизира от частен собственик. Дружеството е включено още през 2006 г. в списъка за приватизация на общински дружества, каза още Фандъкова в националния ефир.

В момента на Витоша работят кабинковият лифт "Симеоново - Алеко", който е с капацитет 1200 души на час, лифт "Витошко лале 1" и "Витошко лале 1" и Ветровала Бейби влек. Лифт "Драгалевци" ще се пуска само в поличвните и празничните дни.

Коя писта работи туристите могат да се ориентират от светещото електрическо табло над входа на кметството на площада в квартал Драгалевци.





2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Приятел на България
17.01.2018 06:31:58
0
0
Защо е Румъния про-западна страна? Защото се надява че ще може да открадне територии от Бг. и Украйна за да възстанови Велика Румъния, с подкрепа на големите западни държави, т.н. Велики Сили възползваяки се от това, че и 2-те са про-руски страни. Обаче Украйна отдавна не е русофилска а и България има про-западно правителство, дори и президентът Румен Радев е лоялен кън НАТО и ЕС. Разликата между България и Украйна е че много българи са русофили докато при украинците е обратно.
1
Приятел на България
16.01.2018 14:07:48
0
0
Като говорим за албанците те са, може би, най-про-американският, най-про-Запад народ на Балканите.
За това и са били и продължават да са възнаградени с територии, за които впрочем имат исторически права (а и демографски).
В България обаче много хора още са русофили, което често се използваше (поне) от румънците които много пъти са ви направили доноси при великите западни държави от рода: вижте българите са русофили, затваряйте реакторите на АЕЦ им, помагайте ни (които не сме русофили) повторно да открадем Южна Добруджа от тях и т.н.
Преди Ердоган да стане диктатор и да се скара със Запада и турците са се възползвали от русофилията на България (и Гърция).
Същото важи и за БЮРМ преди ГруеФски да се скара със Запада.
Понастоящем ситуацията е много по-добра: Румъния е ръководена от корумпирани политици които дават закони чрез които да се спасят от затвора а за Турция и БЮРМ знаете какво се случи в последно време с тях.
Това не означава че България трябва да продължи да е про-руска, а напротив.
Вижте по-долу тревожен доклад на Демократската Партия в САЩ, където, ако не сгреша, Румъния, БЮРМ (и Турция?) са с по-добри оценки от вашата страна от тази гледна точка.

http://www.balkaneu.com/echr-orders-bulgaria-to-pay-more-than-33000-euro-in-united-macedonian-organisation-ilinden-cases/

https://www.researchgate.net/publication/33785612_Macedonian_folk_song_in_a_Bulgarian_urban_context_songs_and_singing_in_Blagoevgrad_Southwest_Bulgaria

http://kanal3.bg/news/67971-Amerikanski-doklad%253A-Rusiya-vliyae-na-Balgariya-s-meka-sila%252C-propaganda-i-energetika
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки