България е осеяна с паметници на самолети


България е осеяна с паметници на самолети
13 Януари 2018, Събота


Неотдавна те влязоха и в специална карта. Вижте къде се намират някои от най-интересните експонати

Автор: Дина Харизанова

Издадоха карта на самолетите и вертолетите - паметници в България. Освен в кой град се намира летящият апарат, на картата може да се види и какъв е точно той.

Един от аеропланите, с борден номер 14, се намира в Батак. Той е дарен от набор 1949 г. на родените в града чрез летеца полк. Марко Карлюков.



Самолет паметник МиГ-17 има запазен в Тръстеник, Плевенско.



МиГ-21 с производствен номер: 75029947, извисява снага в Кортен.

МиГ-17 с борден номер 49 пък може да се види в Горно Абланово.



Паметник на самолет Миг-21 е издигнат преди време в Несебър.



Може би най-атрактивен е откритият музей, посветен на авиацията и космонавтиката в родния град на втория ни космонавт Александър Александров - Омуртаг. Наричат авиационно-космическия парк, изграден по идея на нашия астронавт, „Звездното градче“.
 
Комплексът се намира на възвишение край главния път София – Варна и туристите могат да разгледат, както си пътуват. Изложени са три вида самолети – МИГ-19, МиГ-21 и СУ – всички пилотирани от Александров.

Модели на аероплани има изложени и във военноиторическите музеи в София и Варна, както и в открития миналата година авиационен музей край летище Сарафово до Бургас.

В Кърджали пази един МиГ-21 бис с бордови №101. Бойният самолет е „приземен" за постоянно в парк „Простор“ през лятото на 2013 г.Вандали обаче са отмъкнали фанарът (похлупакът) на пилотската кабина.

Самолет “Aero” модел L-29 краси площад „Веселин Терзиев“ в центъра на Шипково. Едноместен едномоторен изтребител е поставен на мястото, където се е намирала къщата на летеца пилот-изтребител от Българските въздушни на Негово величество войски подпоручик Веселин Стоев Терзиев. Авиационният ас от Втората световна война с три признати въздушни победи над противника загива геройски в неравен въздушен бой с коалиционните американо-британски бомбардировъчни ескадрили на 20 май 1944 г. в небето над София. 



Паметник на Миг 21ПФ има в самоковското село Радуил.



Няма да ни стигне мястото да изброим и покажем всички паметници са въздухоплавателни средства в България. Но по-важното е, че ги има и те ще напомнят и на поколенията за славните ни военновъздушни сили и техните неизброими победи.



В категории: Новини , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
14.01.2018 04:17:09
0
1
Върнете си Западните Покрайнини и част от Северна Добруджа по пример и образец на спора между Словения и Хърватия!
Това е последния шанс за вас да възстановите историческа справедливост.
Вето към присъединяването на Молдова към ЕС ако не отдаде териториално-етническа автономия на българския Тараклийския район с условие че, ако Молдова се обедини с Румъния преди да стане членка на ЕС, автономният Тараклийски рай он ще има право да си провъзгласи независимостта! Същото да важи за Гагаузия и Приднестровието.
След това да има размяна на територии и население между независимата Тараклия (която да стане част от новата по-голяма Румъния) и равната по площ територия в Северна Добруджа, граничеща с България, която да се обедини с България.
Вето към Сърбия в ЕС ако не ви върне Западните Покрайнини.
Вето към БЮРМ ако не ви върне Струмишко и/или ако не съблюдава говора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки