Измина един век от смъртта на автора на първата научна история на страната ни


Измина един век от смъртта на автора на първата научна история на страната ни
10 Януари 2018, Сряда


Големият чешки историк Константин Иречек така и не успява да издаде в нов допълнен и преработен вариант своя епохален труд 

Автор: Атанас Коев

„О-о! Добър ден, бай Иречек, как си, добре ли си?" - всеки помни тази реплика на безсмъртния бай Ганьо, с която алековият герой пристъпя в кабинета на видния чешки историк, който е добре познат у нас, тъй като дълги години работи в областта на просветата и културата на Княжество България. На 10 януари се навършват точно 100 години от неговата смърт.

Авторът на първата научна история на страната ни, обхващаща периода от античността до 1876 г., е роден в столицата на Австро-Унгария - Виена, на 24 юли 1854 г. Силно влияние върху неговото развитие оказва дядо му по майчина линия Павел Шафарик - голям чешки историк и славист. Именно той насочва научните интереси на своя внук към историята на славянските народи.

През 1872 г. Константин Иречек завършва Карловацкия университет  в Прага и специализира история на славянските народи. Още като студент той изготвя „Книгопис на новобългарската книжнина 1806-1870 г.“, издавайки го през 1872 г. А през 1876 г. излиза на чешки и немски неговият капитален труд „История на българите“, написана въз основа на критично проучените от него извори, свързани със средновековната ни история.

След Освобождението на България от турско робство Константин Иречек е поканен от видния наш професор Марин Дринов да даде своя личен принос в изграждането на просветното дело във възобновената българска държава. През 1879 г. чехът пристига у нас и в продължение на пет години живее в България, участвайки активно в просветния и културен живот на Княжеството.

В периода 1879-1881 г. той е главен секретар на Министерството на  народното просвещение, а от 1881 г. за около една година е и негов титуляр. През 1883 г. Иречек е председател на т. нар. Учебен съвет при просветното ни министерство, а на следващата година е назначен за директор на Народната библиотека (дн. Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София). Тогава е избран и за редовен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН).

По време на пребиваването си у нас Константин Иречек обикаля често из различни краища на страната, издирвайки писмени и други извори за нейната история. В резултат на тези проучвания той издава през 1888 г. своята монография „Пътуване по България“. След  това написва и публикува още един труд, свързан с нашата история - „Княжество България“, който издава на немски и български език в периода 1888-1891 г. и е преиздаден през 1899 г.

По-късно, когато през 1884 г. напуска страната ни, Иречек не престава да се интересува от общественото и политическото развитие на Княжеството и непрекъснато поддържа редовна писмовна кореспонденция с най-видните представители на българската историческа наука. Като професор в Пражкия и Виенския университети той подпомага и насърчава подготовката на редица млади български историци.

През това време непрекъснато събира все нови и нови данни за своя труд „История на българите“, но не успява да го преиздаде в нов допълнен и преработен вариант поради преждевременната си смърт.

Големият чешки историк и приятел на България умира на 10 януари 1918 г. на 64-годишна възраст, оставяйки ни богато научно наследство, ползвано и до днес от българските историци, както и от поколения наши студенти.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки