Три дни ще продължат богослуженията за Богоявление


Три дни ще продължат богослуженията за Богоявление
05 Януари 2018, Петък


При кръщенето на Исус Христос в река Йордан Бог Отец разкрил пред хората трите лица на Светата Троица – Отец, Син и Дух Свети

Автор: Десант

Всички големи празници в Православната църква се отбелязват подобаващо и обхващат дните около празнуваната дата. Така е и с предстоящия празник Богоявление или Кръщение Господне, честван на 6 януари, съобщават от Светия синод.

Исус Христос приема кръщение в река Йордан от св. Йоан, наречен заради това събитие Кръстител. При кръщението на Исус се случва чудо. В един миг над него се спуснал Св. Дух във вид на гълъб, а от небето се чул гласът на Бог Отец, който казал: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте”. Така пред човеците се разкрили трите лица на Света Троица – Отец, Син и Дух Свети. Затова денят се нарича също Богоявление.

На 5 януари православните се подготвят за предстоящия празник със строг пост. В този ден Църквата е постановила да се извършат няколко богослужения.

Денят започва с утреня, последвана от Царски часове, света Василиева литургия, вечерня и велик водосвет. Във Враца тези богослужения ще бъдат водени от Врачанския митрополит Григорий в храма “Св. Николай Мирликийски”, като началото е в 8 часа.

На 6 януари, когато празнуваме Богоявление или Йордановден, владиката, който е наместник на овдовелия Видински епархийски престол, ще предстоява богослуженията във Видин. Началото е в 8 ч. в храма “Св. Димитрий Солунски” с утреня, последвана от архиерейска света литургия и велик водосвет.

В 11 часа литийно шествие от жители на града, предвождано от Врачанския митрополит Григорий и кмета Огнян Ценков, ще тръгне от храма и ще стигне до река Дунав. Там ще бъде направено ритуално спускане на светия кръст.

В третия празничен ден около Богоявление, Църквата чества паметта на св. Йоан Кръстител, който е основен участник в отминалото събитие - Кръщението Господне. Народът ни го нарича Ивановден и за този ден също е отредено да има празнични богослужения. На 7 януари Врачанският митрополит Григорий ще предстоява светата литургия в Мездра в храма “Св. Георги”.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки