Хитрино, една година след трагедията: Как се разпределят парите, събрани като помощ за пострадалите


Хитрино, една година след трагедията: Как се разпределят парите, събрани като помощ за пострадалите
10 Декември 2017, Неделя


Взрив на цистерни от влакова композиция в Хитрино точно преди година отне седем човешки живота, рани десетки, 26 сгради бяха напълно разрушени

Автор: Десант

Какво се случва днес в Хитрино, как се резпределят парите, събрани като помощ за населението там? Внезапна проверка на омбудсмана Мая Манолова в Хитрино в края на седмицата разкри разминаване в правилата за определяне на категории за получаване на помощи, гласувани от Националния обществен съвет, а също и при разпределението, което е направил местният обществен съвет в Хитрино, съобщи NOVA.

Протоколите на местния обществен съвет показват, че всички решения са приемани с единодушие.
Част от хората са преместени в групи, предвиждащи по-високо обезщетение. А за други местния обществен съвет е решил, че отреденото е достатъчно.

Освен парите от дарения, събрани през БЧК, държавата отпусна 5 милиона лева за строителство на нови къщи и ремонти.

"Не могат да ни поставят прозорците, защото се страхуват, че всичко ще се срути. Поставили сме найлони. Ако засиля печката, ще се запали коминът", разказа жена от Хитрино пред репортера на NOVA Искра Урумова. Друга жена каза, че по нейната къща няма нищо ремонтирано.

И все пак, макар и с голямо закъснение, построените безвъзмездно от Камарата на строителите къщи са 10 и до дни ще могат да бъдат обитавани. От 13-те къщи, които ще се изграждат в населеното място със средства от държавата, от Социалния фонд, шест също са почти готови и са на етап груб строеж, а на три са изградени основите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки