НФСБ осъжда изказванията на Ердоган за ревизия на Лозанския договор


НФСБ осъжда изказванията на Ердоган за ревизия на Лозанския договор
08 Декември 2017, Петък


Думите на турския президент са неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира на Балканския полуостров, се казва в декларация на патриотите

Автор: Десант

Национален Фронт за Спасение на България осъжда остро изказванията на Президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган за ревизия на договора от Лозана като неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира и добросъседството на Балканския полуостров.

Лозанският договор регламентира граници на Гърция и Турция, в частност и България, както и установява права и задължения относно третирането на етнически малцинства в региона. Договорът е приет с международен консенсус и води до формирането на съвременната Република Турция.

Да се ревизира този договор с 94-годишно закъснение би било абсурдно от историческа, политическа и юридическа гледна точка. Това би повдигнало въпроси за многопосочни, а не както Президентът Ердоган се надява – едностранни, териториални претенции, като поражда риск от преселение на етнически малцинства през границите на трите държави и потенциално би довело до безпрецедентна криза и конфронтации.

Нелепи са твърденията за наличие на турско малцинство в Северна Гърция, тъй като там от древността и понастоящем живеят исторически български общности.

НФСБ напомня, че добрите междусъседски отношения предопределят отказването от всякакви териториални претенции. Крайно време е турското правителство да се превърне в стабилизиращ фактор на Балканите, а не в непредсказуем и периодично взривяващ добросъседските отношения играч.

От Национален Фронт за Спасение на България призоваваме турското правителство и Президент да се откажат не просто от ревизия на Лозанския договор, но и да осъзнаят историческата отговорност, която носят чрез такива абсурдни и застрашаващи мира на Балканите изказвания.

Призоваваме Министерството на външните работи и Президентът да изразят позиция в защита на националните интереси на суверенна България.


В категории: Свят , Политика , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки