Определени са средищните детски градини и училища в страната


Определени са средищните детски градини и училища в страната
Снимка: Webcafe
06 Декември 2017, Сряда


От списъка отпадат 25 училища поради оптимизация на училищната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученици, които пътуват от други населени места

Автор: Силвия Горанова

Правителството прие Списък на средищните детски градини и училища в България за учебната 2017/2018 година. Той е съставен въз основа на мотивирано предложение на кметовете на общините и след извършена проверка от регионалните управления на образованието.

В списъка са включени 252 детски градини и 22 нови училища, които отговарят на критериите и условията за получаване на статут на средищни.

Отпадат 25 училища поради оптимизация на училищната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученици, които пътуват от други населени места.

В средищните детски градини и в новодобавените към списъка училища се обучават общо 18 674 деца и 4143 ученика, като 2230 деца в задължителна предучилищна възраст и 470 ученици пътуват ежедневно от съседни населени места.

С направените промени общият брой на средищните детски градини, части от детски градини и училища в Списъка за 2017/2018 г. става 1014 в 670 населени места. Към началото на учебната година общо в средищните училища се обучават 186 176 ученици, като пътуващите от тях на възраст до 16 години са 40 352.

Съгласно разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование децата и учениците, които са от населени места без детска градина и училище, се обучават в други. Безплатният им транспорт до детска градина или училище се осигурява от съответните общини.


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки