Преди 80 години в Бургас по Никулден цената на рибата драстично падала


Преди 80 години в Бургас по Никулден цената на рибата драстично падала
06 Декември 2019, Петък


Скумрията, която иначе вървяла по 1,60 килото, в  навечерието на празника се търгувала за левче. Ето какво още се предлагало на рибната борса в морския град

Автор: Диана Славчева

Никулден, освен че е празник на моряците, банкерите, търговците и дарителите, е и празник на Бургас.  За такъв е обявен официално през 1992 г., но на практика в морския град св. Никола традиционно бил почитан от хората, свързали живота си с морето.

Традицията повелява също на празничната трапеза задължително да се сервира рибно блюдо. Е, за съжаление, тази година Черно море не бе особено щедро към местните рибари и остави мрежите им празни. Но все има какво да се вземе от рибните магазини, пък и за Никулден най-много се търси класическият шаран.

Но да видим какво е било положението с рибата преди години.  Публикувани в старите бургаски вестници сводки на рибната борса в морския град хвърлят светлина върху асортимента, който се е предлагал там през годините.

Така например, на 5 декември 1934 г.  е можело да се намери кефал по 39-40 лв. килото; скумрия дребна – по 1,60-1,70 лв. парчето; попчета – по 14-15 лв./кг.; сафрид дребен за 7-8 лв./кг.; леферчета по 15-16 лв./кг. и илария за 20-21 лв./кг.

На 10 декември с. г. се появява и шаран по 18-20 лв. за килограм и рибата бряна (известна и като белевица, която се среща единствено в близкото до Бургас Мандренско езеро), търгувана за 12 лв. килото.


Рибари в Бургас през XIX век. Тогава градът бил притегателен център за риболовците, които се заселвали със семействата си от Анхиало (дн. Поморие) и Созопол. Снимка: oldburgas.com

На 14 декември вече се открива и едра скумрия, която стига цена от 5-7 лв. парчето. Тогава попчетата вече вървят по 17-18 лв. за килограм, а килото сафрид достига до 22-23 лв.

Обратно на сегашното покачване на цените по празниците, в добрите стари времена в навечерието на Никулден (по онова време той се е празнувал по стар стил на 19 декември, б.а.) наблюдаваме падането им. Така например дребната скумрия на 18 декември се предлага вече по 1,06-1,20 лв. парчето; попчета – по 5-14 лв./кг.; а сафридът – по 16-18 лв./кг.

Цената си вдига единствено кефалът, който тогава върви по 42-43 лв. за килограм. Появяват се и пачури по 8-9 лв. бройката – предполага се, че това са небезизвестните раци, на които днес по Черноморието им викат паури. Макар че по същото време на тържището се среща и пачурия по 15-16 лв., а така в ония години са наричали дребния кефал.

През следващата 1935 г. обаче в Бургаския залив риболовът е много слаб. По тази причина за задоволяване нуждите на пазара се внася риба от Цариград. В. „Вечерна бургаска поща“ информира, че около Никулден „на бургаската рибна борса са изкарани около 15 000 парчета скумрия, продавана по 2,70-2,90 лв броя“.

На 23 декември 1935 г. същата газета лаконично отбелязва в рубриката си „Рибна борса“: „Никакъв риболов“. Единственото, което този ден може да се намери на тържището, са „кариди“ (така и до днес старите бургазлии викат на дребните черноморски скариди) по 1 лев. На 24 декември положението продължава да е същото. Но се появява и цариградска скумрия по 3,40-3,50 лв. парчето.

Само десетина дни по-рано, на 14 декември, на борсата е могло да се намери шаран, по-едрите екземпляри от който са стрували по 30 лв. килограма, а по-дребните – по 23 лв., а също и попчета по 23-24 лв. килото, а скаридите (кариди) вървели по 4-5 лв. Два дена по-късно, на 16 декември, вестникът отбелязва: „ От миналата вечер по цялото крайбрежие морето е много добро, без вълнения. Риба няма, освен от Цариград, която докато се докара тук се полуразлага“.


Рибната борса в Бургас през юни 1933 г. Снимка: РИМ-Бургас

В началото на месеца морска храна се доставяла и от другаде. Съобщение от 5  декември гласи: „Тази сутрин пристигна и акостира в Бургаското пристанище германският параход „Улм“, който покрай другия си тонаж докара 600 коша прясна и солена риба“.

При всички случаи, положението е било доста по-розово от ситуацията пет години по-късно, през зимата на 1940 г. Тогава морето по крайбрежието било „твърде много развълнувано“, което значително пречило на редовния трафик между пристанищата.

Дунав е замръзнал в Унгария, а на 20 декември се появяват първите ледове и в България. Два дена по-рано Бургас остава без въглища – заради разразилата се жестока снежна буря не е могло да се работи в мините.

Нека допълним, че рибното тържище е обособено през 1925 г. - до самия морски бряг в района на пристанището. Преди 90 години - в периода 1927-1928 г., на него са изтъргувани 165 400 килограма риба - едно внушително количество, което днес звучи като мираж.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки