Четири пресъхнали чешми в Девня текнаха отново


Четири пресъхнали чешми в Девня текнаха отново
01 Декември 2017, Петък


От чешмата в местността Ловката, която се намира до каменния мост, разделящ общините Девня и Провадия, вода тече още от антични времена

Автор: Силвия Горанова

Четири пресъхнали чешми в землището на община Девня текнаха отново, след като по инициатива на кмета Свилен Шитов водоносните слоеве бяха дренирани и изведени до чучурите на съоръженията.



Две от чешмите, по които отново тече вода, са в местността Глиган чешма, третата е в местността Ловката, а четвъртата – в квартал „Повеляново“, където се работи по възстановяване на водоподаването към още една чешма, съобщават от пресцентъра на общината.

Построената в чест на 1300 години България Глиган чешма, на която е кръстена и заобикалящата я гориста местност, утвърдила се като предпочитана пикник и офроуд дестинация, бе пресъхнала от доста време.

Същото се отнасяше и за намиращата се в непосредствена близост Гечова чешма, чийто чучур е с формата на глиганска глава.



Посетителите на живописната местност отново могат да утоляват жаждата си с прясна вода от земните недра и да си спомнят с благодарност за родолюбци като Стоян Жечев, изградил чешмата в памет на своя брат и бетонния кръст, който се извисява над Девненската низина.   



От чешмата в местността Ловката, която се намира до каменния мост, разделящ общините Девня и Провадия, вода тече още от антични времена. За това свидетелства глиненият водопровод, който отвежда живителната течност до чучура, разказаха специалистите, които преди дни отново свързаха античното съоръжение с подпочвената водна жилка, като за целта изградиха и подпорна стена. 



Известната като Демир-Иванчовата чешма е най-старата в „Повеляново“ и се намира на улица „Старият бряст“ – една от най-натоварените транспортни артерии в квартала. В горещите летни месеци шофьори на коли и камиони отново ще могат да утоляват жаждата си на крайпътната чешма.

Девненската низина, в която се намират най-големите карстови извори в България, е известна и с две лековити чешми. Водата на Горчивата чешма, например, лекува очни заболявания, а на Кара бунар – камъни в бъбреците.


В категории: Новини , Общини , Пътеводител , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки