Оброчни фигурки, поднасяни като дар на боговете, ще направят мистериозен Никулден край морето


Оброчни фигурки, поднасяни като дар на боговете, ще направят мистериозен Никулден край морето
Снимка: РИМ-Бургас
30 Ноември 2017, Четвъртък


Вижет подробности за националната изложба „Вотиви”, която ще бъде представена в Бургас за празника му

Автор: Десант

В навечерието на Никулден - на 5 ноември от 17 ч. в Етнографския музей в Бургас ще бъде представена националната изложба „Вотиви”.

В нея са събрани най-интересните образци на оброчните фигурки, известни като вотиви, съхранявани в колекциите на Националния етнографски музей, Националния исторически музей, регионалните исторически музеи в Бургас, Варна, Габрово, Хасково, Шумен и Ямбол, Регионалния етнографски музей - Пловдив, историческите музеи в Малко Търново, Средец и Попово и Етнографския музей на открито „Етъра”.

Вотивите представляват фигурки, изработени от метал, които са били слагани върху икони. Терминът се извежда от латинската дума ex-voto и на български най-общо означава вричане, оброк. Народът ни е наричал тези малки амулети оброци. Думата оброк се използва както за акта на самото обричане или обещание, така и за обречения предмет.

Почти всичко, без оглед на размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на бог/божества. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита и е един от пътищата за установяване на пряк контакт с божество.

Вотивите се поставят на червен конец или директно с восък върху иконата. Фигурките изобразяват хора, животни и човешки органи, показващо добро познаване анатомията на човешкото тяло.

Оброчните практики се практикуват в районите на Централния Балкан, Североизточна България, Странджанско, Хасковско, Югозападна България.

Националната изложба „Вотиви” е успешният завършек и първият публично огласяван резултат от работата на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) по общоакадемичния проект на Българска академия на науките „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността”. 

След големия успех на изложбата в Националния етнографски музей в София, тя гостува във всеки музей, който е предоставил експонати за нея, като сега идва ред на Бургас - и то точно за празника на морския град.


В категории: Традиции , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки