Валери Симеонов: Борисов се държи като самовластен властелин


Валери Симеонов: Борисов се държи като самовластен властелин
20 Ноември 2017, Понеделник


Ако той иска кабинет на малцинството – няма никакъв проблем, каза вицепремиерът и лидер на НФСБ 

Автор: Звездомира Мастагаркова, ПИК

Поставена ли е стабилността на управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ под въпрос? Този въпрос виси със страшна сила след разнобоя в мненията на партньорите по повод кадровите смени във властта от последния месец след отстраняването на депутата Антон Тодоров, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, и особено – оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев.  
В разтърсващо интервю за ПИК вицепремиерът и съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов слага пръст в раната. Разкритията, които прави, са сензационни и неминуемо ще променят отношенията във властта.



 - Г-н Симеонов, как оценявате поредната рокада във властта след оставката на председателя на парламента Димитър Главчев? Поиска ли премиерът Борисов вашето мнение по въпроса като коалиционни партньори?

- Споделям мнението, че освобождаването на Главчев от този отговорен пост беше огромна грешка. За съжаление тази грешка е на министър-председателя. Трудно може някой да ме подведе, че Главчев доброволно си е подал оставката и тя е била приета.

Знам много добре как стават тези работи. Хора, които имат съвест, е нормално да се допитат до човека, който им е лидер дали да го направят или не. Но ако не получиш от този важен човек доза доверие вместо просто реплика „както решиш“, то е ясно какво следва.

По никакъв начин не споделям действията на премиера, който с такава лекота освобождава стойностни хора. На всички е ясно, че той решава тези неща.

- Не се ли допитва Борисов все пак до някого, до хората си в ГЕРБ, например Цветанов, или пък до вас поне като коалиционни партньори?

- Това е другата голяма грешка на Борисов. Той продължава да се държи в политиката като самовластен, като властелин, като едноличен лидер. За пореден път той забравя, че по стечение на обстоятелствата на политическата логика в момента е министър-председател на коалиционно правителство и в парламента има коалиция от две политически сили. Изключително некоректно е аз да научавам от медиите за поредното освобождаване на човек, и то на председател на Народното събрание.

Припомням, че когато Главчев трябваше да бъде избиран, сме водили консултации с ГЕРБ и ние сме го подкрепили. После в самото начало на мандата, когато му се искаше оставката, отново говорихме и ГЕРБ искаха да го подкрепим, и го направихме. До последния човек бяхме в зала и го спасихме.

- А сега никакви ли консултации нямаше?

- Не, когато трябва да се отстраняват хората, Борисов решава това еднолично.
Повтарям, че това е еднолично поведение, което е недопустимо в коалиционен формат.
Още повече, че с тази намеса в парламента Борисов прави поредна грешка, защото той не е лидер на партия, след като е министър-председател. На първо място е премиер и не трябва да забравя това.

Няма защо да се допитват до него председателят на НС или депутатите дали да подадат оставка или не.

Това е абсолютен гаф!

Ако са искали да обменят мнение, можеше да се видят с Главчев някъде вечерта, а не в парламента. Какво е това демонстративно отиване в парламента и отстраняване на председателя на Народното събрание. И после ще оспорваме упреците на опозицията, че изпълнителната власт командва законодателната. Как ще стане, като вече има три такива случая – с Делян Добрев, с Антон Тодоров и сега с Главчев.

С Ники Петров е нормално, защото той си е в изпълнителната власт и премиерът има диалог с министрите.

Но министър-председател три пъти да се намесва за решения, свързани с парламентарна група, някак е доста компрометиращо.

- Коментирахте ли тези проблеми с липсата на диалог в коалицията с колегите ви от „Обединени патриоти“?

- Как да коментираме, като и тримата го научихме от медиите и бяхме изключително възмутени. Председателят на НС, който сме го спасявали, като имаше вот на недоверие към него, изведнъж ще го махат. Откъде накъде?  

Да си кажем истината – това е голяма грешка и огромна заблуда, която е вероятно на Борисов. Ако той мисли, че това ще укроти доста дребнаво играещата лидерка на БСП Корнелия Нинова, бърка...

- Как това ще я укроти, след като анализаторите смятат, че това е един вид рекет от нейна страна и победа над ГЕРБ?

- Абсолютен рекет и победа, от което не губи само ГЕРБ, а губи и коалицията, в която влизаме и „Обединени патриоти“. Не съм съгласен с такива жертви.

Веднага се поставя въпросът в името на какво е направено това – има ли сделка и може ли без сделка да бъде отстранен, а отговорът е, че по-скоро няма как и трябва да е имало сделка. Тогава въпросът е каква е сделката и излиза, че и ние косвено носим отговорността за тази сделка.

Но мога от сега да кажа, че тази сделка няма да се реализира, защото тази жена не си държи на думата и вече няколко пъти съм го виждал. На нея не й мигна окото да излъже, че два пъти съм ходил в нейния кабинет. Аз не знам въобще има ли кабинет, но два пъти излъга пред медиите.

Отсега мога да кажа, че тази сделка няма да се осъществи и ако тя е да се укротят за няколко месеца, знам, че това няма да стане. Това е едно капризно дете, което е усетило силата на своето действие върху родителите.

- Какво ще предприемете с колегите ви Красимир Каракачанов и Волен Сидеров – как ще продължи да работи тази коалиция без диалог?

- Моите колеги също са изключително възмутени. Ние сме пренебрегнати и сме принудени едва ли не да научаваме от медиите и да тичаме след събитията. И в тази ситуация се очаква да подкрепяме властта. Водим се едва ли не подкрепящи ГЕРБ. Обърнаха ни на безгласни букви в коалицията.
Ще кажа обаче, че това е много голяма грешка. Подчертавам – голяма грешка!

Не искаме да издигаме тежестта си и много добре знаем съотношението си спрямо партия ГЕРБ и че сме три пъти по-малка политическа сила, но това не означава, че трябва с такова игнориране да се вземат решения за освобождаването на хора.

И пак повтарям, че нищо няма да се получи от тази сделка. Нинова я знам каква е и постоянно си нарушава ангажиментите, които е поела. Даже напротив – тя сега ще спекулира с това, че евентуално големият страх на Борисов е да не остане празна залата.

Длъжни сме да уважим вота на избирателите и да си вършим работата. Имаме 122 гласа и с тях трябва мобилизирано да работим, за да изпълним политиката, заради която хората са гласували за нас.

- Имаше много мнения на депутати от ГЕРБ, които също заявиха, че са против оставката на Главчев, защо тогава се случи тя?

- Те са против, и ние сме против и какво излиза – че Борисов еднолично взима решения и управлява не само държавата, а управлява и Народното събрание. Не знам как ще оборим едно такова твърдение на опозицията, че изпълнителната власт се меси в законодателната власт. Не виждам как ще го оборим…

- Нещата, които казвате, са сериозни. Застрашена ли е стабилността на коалицията, след като няма диалогичност и консенсус при вземане на решенията?

- Имахме политически съвет преди няколко дни, всъщност вечерта преди да си подаде оставката Главчев. На този съвет не се каза една дума по въпроса. Какво ви говори това?

- Какъв е изходът тогава?

- Да си решава Борисов дали иска еднолично управление или коалиция. Ако иска кабинет на малцинството – няма никакъв проблем!


В категории: Политика , Интервю

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Welcome ,без Далавери
07.08.2018 16:42:15
0
0
CACAO BEACH CLUB с две интересни събития този уикенд

07 Август 2018 | 09:37
CACAO BEACH CLUB с две интересни събития този уикенд

/КРОСС/ Този петък и събота Cacao Beach Club отново предлага качествена селекция от артисти, които ще гостуват на клуба в разгара на лятото. На 10 август зад пулта ще бъдат испанското дуо Pig&Dan, емблематичният бразилски диджей Wehhba и Grabriel Del. Следващата вечер, 11 август, зад пулта ще ни забавлява един от ветераните на електронната музика Sasha Carassi, берлинският артист Kaiser Souzai и един от резидентите на Cacao Beach Club, Bagerziev.

В петък главно действащо лице в Cacao Beach Club ще бъде дуото Pig&Dan. От 1999г. испанците Igor Tchkotoua и Dan Duncan достигнаха момента на световно признание, благодарение на разпознаваемия си звук. Последните две години определено могат да бъдат отбелязани като отлични за дуото с участия на фестивали като Tomorrowland и Nocternal Wonderland, както и гостувания в клубове като Ushuaia (Ибиза), където пускаха заедно със Solomun на неговите специални +Live събития, легендарния техно клуб Output (Ню Йорк) и няколко епични партита в Space (Ибиза). Освен гиговете си по целия свят, Pig&Dan празнуваха #1 както в цялостната, така и в Техно класацията на Beatport с техния хит Growler.

Момчетата достигнаха #1 в Beatport и с издаването на албума си Modular Baptism чрез собствения си лейбъл ELEVATE, който отново доказва звуковото им разнообразие. Вторият гост на клуба в петък е не по-малко познат на публиката, най-вече с постиженията си като продуцент.



Успехите на Wehbba могат да бъдат измерени с броя на артистите, с които е работил директно през годините. Списъкът включва имена като Danny Tenaglia, John Digweed, Joseph Capriati, ANNA, Laurent Garnier и много други, а продукциите му са издавани от лейбъли като Bedrock, 2020Vision, Suara и Knee Deep in Sound. През 2010г. Wehhba достига до нови висоти след издаването на първия си студиен албум Full Circle, който постигна изключителен успех. През следващите години бразилският продуцент присъства редовно в класациите на Beatport и Resident Advisor, а през 2013г. издава и втория си албум Square Two.

Извън студиото Wehhba може да бъде забелязан на фестивали като BPM, Tomorrowland и Lollapalooza, както и в известни клубове като Pacha, Warung и Ministry of Sound.

В събота гостите на Cacao Beach Club ще посрещнат италианеца Sasha Carassi. Техно диджеят е познат в световен мащаб с безупречните си умения зад пулта, както и с огромната си страст към музиката. Един от основните акценти в кариерата му е продукцията за легендарния лейбъл Drumcode през 2010г., която прави името му познато в по-тъмните страни на техно жанра.

Sasha Carassi е колаборирал с признати техно артисти като Danny Tenaglia, с когото не веднъж пуска рамо до рамо в родния си град Непал. Той е зает и с участия извън страната, като всяко едно демонстрира солидния му музикален опит и страстта му към колекционирането на винили от края на 80-те години.

Заедно с него на 11 август ще видим и Markus Kaiser, носещ артистичния псевдоним Kaiser Souzai. Базираният в Берлин диджей си изгради репутация най-вече чрез международните си участия на живо, популярните си събития и лейбъла си Ballroom Records. Той създава и свой собствен жанр, наречен Art-rock Tech, който е силно повлиян от велики групи от 70-те години като Pink Floyd, Genesis и Yes и въпреки това успява да запази корените си на дълбоко и прогресив техно, с което завлядява световната публика.

Някои от най-известните му записи са парчето Girl, което придоби огромна популярност със самплитe от филма Pulp Fiction, Bolero, Cirrus и ремикси като този на Love Inc‘ от Booka Shade и Everything Comes in Threes от Dave Seaman.

Билети за 10 и 11 август може да намерите в OMV и мрежата на Eventim.bg

Повече информация за програмата на CACAO BEACH CLUB може да откриете на официалната страница във Facebook, както и на cacaobeach.bg
2
Един някой
12.04.2018 09:43:24
2
0
Далаверий, Далаверий, кога стана кюмюрджия , кога ти почерня задника!
1
Един някой
12.04.2018 09:43:17
1
0
Далаверий, Далаверий, кога стана кюмюрджия , кога ти почерня задника!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки