Пак призовават за спасяване на Царската гара


Пак призовават за спасяване на Царската гара
13 Ноември 2017, Понеделник


Сградата, паметники на културата, се руши на влоя от гозини

Автор: Десант

От Сдружение Жражданска инициатива за обществен и релсов транспорт са изпратили до Прокуратурата сигнал за безстопанственост във връзка с отчайващото състояние на тънещата от години в разруха т.нар. Царска гара край Казичене.

През 2008 г. тя замалко да бъде съборена, но казиченският кмет Антон Владимиров я спасява, като успява да уреди регистрирането й като паметник на културата, Което става през 2009 г. Но оттогава безхаберието към съдбата й продължава и самосрутването й е въпрос на време, ако спешно не се предприеме нещо по съхраняването й за бъдещите поколения.

Гарата е построена в началото на миналия век, някъде между 1906 г. и 1911 г. По това време цар Фердинанд купува чифлика, към който е принадлежала и тази земя.



Твърди се, че на нея са слизали знатни особи като крал Джордж V и Александър I Караджорджевич, който идва на посещение в България седмици преди да бъде убит. От същата тази гара пътя си в изгнание поема цар Фердинанд, а по-късно цар Симеон II и останалите от царското семейство от същото място напускат страната.

Красивата постройка се запазва и след 1944 г. По някое време тя е превърната в канцелария на „Топливо”. Местните жители си спомнят как тук всяка година са спирали композиции с въглища и брикети и от там се снабдявали не само те, но и живеещите в Бусманци и другите съседни села.

От години се алармира за днешното й тежно състояние, но  и досега никой не си е мръднал пръстта, за да предотврати разрухата на този паметник. Предстои да разберем какво ще последва от сигнала до прокуратурата.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки