Преди 90 години: Треска за петролни залежи в Казанлъшко


Преди 90 години: Треска за петролни залежи в Казанлъшко
02 Ноември 2017, Четвъртък


Западноевропейски учен твърдял, че под мъглижко село бъкало от нефт

Автор: Диана Славчева

Петролни залежи в Казанлъшкия край? Вярвате или не, но преди 90 години на дневен ред у нас е било проучването със сонди на нефтени находища в близост до Долината на тракийските царе!

Това може да се прочете в брой 30 на в. „Казанлъшка искра“ от ноември 1927 г. Според дописка в старата газета, казанлъшки студент, учещ в чужбина, съобщил, че за петролните залежи в Казанлъшко било писано много отдавна в съчинение на някой си западноевропейски учен. От редакцията помолили нашия младеж да каже точното название на въпросната книга, годината на издаването й, както и автора й. А и да преведе страниците, отнасящи се до казанлъшкия нефт.

Редакторите на стария вестник обещават за това да бъде съобщено в някой от следващите броеве на „Казанлъшка искра“. Очевидно обаче  ученолюбивото нашенче така и не е сторило това, за което са го помолили журналистите, тъй като в никой от излезлите след това месеци наред броеве на газетата не се среща и дума за скъпоценното „черно злато“, на което бил изобилствал регионът.

Но и без сведенията на неизвестния чуждоземен учен, вещи люде, цитирани от вестника, препоръчали, преди да се пристъпи към „изучаването със сонди, което ще струва много скъпо, да се направят проучвания по геофизически методи, чрез които ще се намерят и разграничат експлоатируеми месторождения и най-сгодните места за разкопки и сондажи“, както и „да се добият осветления за геологическите условия за установяване на план за правилна експлоатация на ценното изкопаемо вещество“.

Обърнато е внимание също, че следва да се узнае предварително какви предпазни мерки тябва да се вземат срещу евентуални злополуки при експлоатацията на находището.

Експертите обръщат внимание, че едва след тези проучвания може да се пристъпи към „изучавания със сонди“, тъй като процентът на  сполуките при сондажи, без предварителни проучвания с помощта на геофизически апарати, достигал само едва до 8%, докато ако се направят те, може да се очакват добри резултати до 66%.

Сега ще разкрием, през цялото време става въпрос за петролни залежи при тогавашното село Долни Мъдреци.

Първоначално населеното място се именува Долно Софуларе, но в края на 1906 г. е прекръстено на Долни Мъдреци, а в наше време носи името Юлиево.


В днешното Юлиево дори не подозират за скритите под селото безценни природни богатства

То се намира на 17 км от Стара Загора и 19 км от Казанлък в югоизточната част на плодородната Розова долина, като влиза в състава на община Мъглиж и е със статут на вилна зона. 

През него минава река Тунджа, по чието поречие има няколко плавателни изкуствени езера, които са образувани при добиването на инертни материали за строителството на Стара Загора.

Но не е известно при добива на тези суровини от недрата на тукашната земя изненадващо да е бликнал нефтен гейзер. Очевидно на въпроса за петролните залежи в Казанлъшко е сложен кръст още в началото на миналия век.


В категории: Парадокси , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки