Казанлъчанинът проф. д-р Петър Константинов възражда в ново време честването на Деня на будителите


Казанлъчанинът проф. д-р Петър Константинов възражда в ново време честването на Деня на будителите
Снимка: zakazanlak.bg
01 Ноември 2018, Четвъртък


Комунистическата власт изважда празника от календара и той не се отбелязва цели 45 години

Автор: Десант

Както вече писахме, идеята да се отбелязва официално Денят на народните будители принадлежи на Стоян Омарчевски. След като комунистическата власт го изважда от празничния календар, той не се чества цели 45 години.

Как се ражда Денят на народните будители и кой стои зад тази инициатива

Идеята за възстановяването му е на казанлъчанина проф. д-р Петър Константинов - един от основателите и председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“.

През последните 22 години от своя живот проф. Константинов работи изключително активно у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет, отбелязва казанлъшкият сайт zakazanlak.bg.

Проф. Петър Константинов е роден в Казанлък на 1 август 1928 г., а умира на 12 юни 2011 г. В знак на признателност за неговия принос в утвърждаване на българския дух, култура и духовност, по предложение на тогавашното общинско ръководство на родния му град, на 30 юли 2009 г. той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък".

Завършил е медицина и политическа икономия. Автор е на над тридесет книги – романи, повести, сборници, разкази, художествена публицистика и изкуствознание, повечето от които са претърпели три, четири и пет издания. В тях той отразява възхода и крушението на нравствените идеали, на творческите въжделения и личното достойнство като смисъл и съдържание на човешкия живот.

По-известни негови книги са „Предание от изчезналия град”, „Хаджи Адем”, „Черкезките хълмове”, „Ирмена”, „Последната изповед”, трилогията „Синият аметист” (романите „Изгревът”, „Прощаване с пролетта” и „Разпятието”) и много други.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки