Валери Симеонов предава в Калофер светиня, донесена от Украйна


Валери Симеонов предава в Калофер светиня, донесена от Украйна
31 Октомври 2017, Вторник


Бастунът на даскал Ботьо Петков бе донесен в България от вицепремиера и лидер на НФСБ

Автор: Десант

Заместник министър-председателят Валери Симеонов ще присъства утре, 1 ноември, в Калофер на тържествата по случай Деня на народните будители.

Празничната програма ще започне в 11 ч. с приветствие от кмета на община Калофер Румен Стоянов и тържествено слово от директора на музей „Христо Ботев“ Ася Николова.

След това вицепремиерът Симеонов ще предаде на музея бастуна на даскал Ботьо Петков, дарен от Центъра за българска култура в Одеса. Той бе даден на Валери Симеонов, за да го донесе в България по време на посещение на правителствено-парламентарна делегация при нашите сънародници в Украйна.

​При завръщането си от тази визита той разказа пред „Десант": „Получихме няколко ценни подаръка – бих казал реликви от българската история, изключително важни за целия български народ. Те са съхранявани век и половина. Това е бастунът на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, който е бил подарен от Ботев в далечната 1874 г. на неговия приятел Афанасий Николаевич Сибов. Странно име, но не се учудвайте – истинското име е Атанас Николов Събев. Това е негов съученик и впоследствие учител в село Задунаевка, където Ботев е бил“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки