Арбанашкият кмет сам си прави ципуро, от което произлиза узото


Арбанашкият кмет сам си прави ципуро, от което произлиза узото
Снимка: Борба
31 Октомври 2017, Вторник


Рецептата е на атонските монаси и датира от XIV век

Автор: Десант

Кметът на Арбанаси сам си приготвя домашно узо по автентични рецепти на атонските монаси, датираща от XIV век. За него разказва великотърновският вестник „Борба".

Оказва се, че Тошо Кръстев е и изкусен майстор на месни мезета, които прави в своята салхана – специално помещение за преработка и сушене на меса, които са типично арбанашки патент.

„Правя т. нар. ципуро, от което произлиза узото, а негов аналог е ракията. Овкусява се с анасон. Използва се обаче специален вид анасон – гликанис, който набавям от Гърция. Той е по-едър и скъп и доскоро производството му в северната част на нашата съседка е било субсидирано от ЕС, но сега е много трудно да се намери. Всяка година правя около 50 литра узо, част от него подарявам на приятели" - разкрива арбанашкият градоначалник пред медията.

​Древната рецепта, по която Тошо Кръстев забърква култовото питие, изисква двойна преварка на 42-градусова ракия и поне 2 кг анасон – гръцки гликанис. Вкусът се постига и с добавка на индийско орехче, дюли и ябълки, доверява част от тънкостите той.

Рецептата научил от хазяина на къща в Гърция, който му я доверил. В южната ни съседка ципурото е едно от най-скъпите питиета.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки