Хижа „Селимица" остава достъпна само пеша


Хижа „Селимица" остава достъпна само пеша
05 Октомври 2017, Четвъртък


Общинският съвет в Перник отхвърли идеята на група туристи да се пусне автобусна линия до това любимо място на планинарите за почивка и подслон 

Автор: Десант

В началото на ХХ век роденият в Русе минен инженер Хелмут Брокс се захваща със строителството на туристически бази в планината Витоша

Именно под негово ръководство в дъното на каменната река под връх Селим се изгражда хижа „Селимица”, която се открива през 1930 г. на рождената дата на инженера - 17 май. Тя бързо се превръща в любимо място за почивка и подслон на планинари и туристи от Перник, София и региона.



Неотдавна група жители на миньорския град поискаха чрез общинския съветник Бойко Астатков до хижата да бъде пуснат автобус. На днешното заседание на местния парламент обаче предложението им за градски транспорт до култовото място бе отхвърлено като неизпълнимо.

Както пояснява пред местните медии пернишката кметица Вяра Церовска: „За да се възстанови линията, трябва да се удължи маршрута на сегашната линия 21 до Кладница. За това трябваше  да се вземе мнението на кметовете на съответните населени места и превозвачите".

Но след проведените разговори е надделяло категоричното мнение, че на този етап не може да има такава линия. Пътят е тесен, стръмен и в недобро състояние. А автобусите, които покриват линия 21, са големи и не биха могли да минат по този маршрут.

„Общината Перник няма възможност да направи рехабилитация на пътя, а и той се стопанисва от Агенция „Пътна инфраструктура”, поясни още на днешно заседание на Общинския съвет Церовска.

Хижа „Селимица" се намира в местността Ленищата на 1305 м.н.в. в югозападните склонове на Витоша под едноименния връх. Достъпът до нея се осъществява по няколко пешеходни маршрута, които само донякъде са обслужвани с градски транспорт.

Единият е през въпросното село Кладница, което е на 16 км от Перник и на 22 км от София. То се свързва с миньорския град с редовна автобусна линия 21, а със столицата - с автобус номер 60, както и с маршрутка. Разстоянието от селото до хижата е 3 км.

До „Селимица" може да се стигне и през Владая - по пешеходна алея, минаваща покрай хижа „Острица", за около 3 часа и 15 минути. Край „Острица" минава и маршрутът до хижата през „Златните мостове", който се извървява за около 2 часа.

Пътека има и през с. Мърчаево. Тя минава през изоставената кариера „Селимица", пресича две каменни реки и предлага добра видимост към Пернишко и планините Голо Бърдо и Люлин.


В категории: Новини , Пътеводител , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки