Хора на хранилка при Сорос определиха здравето и безопасността на хората като... бюрокрация


Хора на хранилка при Сорос определиха здравето и безопасността на хората като... бюрокрация
03 Октомври 2017, Вторник


Това е акцентът в „изследване“ на Института за пазарна икономика, финансиран от „Отворено общество"

Автор: Дина Харизанова

Екипът на otgovori.info, чиято мисия е да подпомага опазването на здравето на работещите и осигуряването на тяхната безопасност, разпространи отворено писмо до българските медии, в което специалистите от посочената сфера изразяват възмущението си от „изследване“ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Причина за техния гняв е че „безопасността на труда“ , както са го нарекли от ИПИ (една организация, която всъщност е фондация, и на която председател на Консултативния съвет е небезизвестният Ричард Ран - същият, което е съавтор на прословутия план за национална стратегия на България за преход към пазарно стопанство, известен като "Планът Ран-Ът"), било сред типичните бюрократични сфери, а инструктажът и запознаването с оценката на риска са включени в дейностите, които отнемат от времето и парите на работодателя за бюрокрация.

„Изборът на ИПИ на дейности, които да нарекат бюрократични и които да остойностят, е меко казано странен. 

Нещо повече, описанието им показва пълно непознаване на материята или изискванията и навежда на мисълта за нещо набързо скалъпено.

Във време, когато данните в България показват запазване и дори увеличаване на броя на смъртните трудови злополуки и увеличаване на нарушенията от страна на работодателите на основни правила по безопасност, да наречеш запознаването на работника с рисковете по време на работа и инструктирането му за това как да пази живота и здравето си бюрокрация, за нас е възмутително...

След като в последните няколко месеца научавахме от медиите за пожари, довели до десетки загинали хора, да наречеш проиграването на плана за евакуация „бюрокрация", е пошло" - категорични са д-р инж. Деяна Илиева и д-р София Евстатиева, дм от екипа на otgovori.info.

В отговор на тяхното писмо, соросоидите от Института за пазарна икономика (не е тайна, че Джорд Сорос чрез своята фондация "Отворено общество", финансира целево редица неправителствени организации у нас, сред които и въпросният „институт"), поясняват, че „всичко, което работодателят е длъжен да направи, тъй като е разписано в един или друг нормативен акт", било „бюрократична тежест". И тяхното тълкувание на термина нямало отношение към „смислеността на тези процедури, а просто към тяхното съществуване".

„Сега, когато възрастните работещи ще стават все повече и повече и ще ни трябват здрави и по-дълго работоспособни хора, да вкараш важни дейности за опазване на живота и здравето в графата „бюрокрация“ е обидно за нас като хора, които работим в тази област, обучаваме и убеждаваме колко съществени са именно тези „бюрократични“ стъпки" - обобщават несъгласните с изводите на соросоидите специалисти.


В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки