Новите курсанти за ВМС и ВМА положиха военна клетва


Новите курсанти за ВМС и ВМА положиха военна клетва
30 Септември 2017, Събота


17 момчета и 2 момичета, както и 19 военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки се заклеха във вярна служба в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов

Автор: Иван Енев

„Полагайки клетва, вие започвате един нов период от живота си, в който ще има много трудности и изпитания, но аз искам да ви благодаря, че направихте този избор - да служите във Военноморските сили, да служите в армията на Република България, да служите на България“.

С тези думи се обърна министърът на отбраната Красимир Каракачанов към курсантите от „Випуск 2022“ за Военноморските сили и „Випуск 2023“ за Военномедицинска академия - София, които положиха военна клетва във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна днес, 30 септември.

Министър Каракачанов подчерта, че тази клетва не е просто тържествен ритуал и повод за празник, а че тя трябва да бъде следвана вярно до края на живота.

„Винаги съм казвал, че е лесно да се служи в осигурена и добре платена армия, в армия на богата държава. Но аз ви благодаря за избора да служите в една армия, в която има много проблеми и искам да ви пожелая от все сърце като бъдещи офицери и командири вие да бъдете онзи гръбнак, около който се изгражда и възстановява достойнството на нашите въоръжени сили“, каза той и пожела на курсантите успех в обучението и лека служба.

19 курсанти за Военноморските сили - 17 момчета и 2 момичета, както и 19 военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки, положиха клетва за вярна служба по време на днешния тържествен ритуал.

Курсантите за ВМС ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, разпределени в три специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“.  Те са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин и други.

През тази учебна година за първи път в България Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, съвместно с Военномедицинска академия – София и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. То ще се провежда едновременно в трите учебни заведения, в редовна форма с продължителност 6 години.

След приключването на тържествения ритуал по полагане на клетва министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри кабинет в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Кабинетът „Такелажно дело“ е предназначен за практическо обучение на курсантите за работа с всички видове въжета. Оборудван е със станове, на които се практикува заплитането на въжета, като в него ще се изучават и най-често използваните морски възли.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки