Големият батак в селище „Батака“ край Бургас


Големият батак в селище „Батака“ край Бургас
27 Септември 2017, Сряда


Или как гражданско дружество на ползватели на общинска земя е иззело функциите на държавата, на местната власт и институциите

Автор: Севдалина Пенева

Група от няколко самозванци си е направила държава в държавата и се разпорежда с чужда собственост по някакви измислени свои закони. Скрити зад паравана на нелегитимно до вчера гражданско дружество, трима души са иззели функциите на държавата, на местната власт и на полицията. Че дори и тези на ЕВН. Защото от тяхното благоволение зависи кой ще има и кой няма да има ток в селищно образувание край Бургас, кръстено с подходящото име „Батака“.



Действието се развива на брега на Мандренското езеро, на общинска земя, в която извън закона през последните години никнат като гъби масивни жилищни сгради, стопански дворове, автосервизи, че дори и колбасарски цех.

Мястото е привлекателно, защото се намира в периферията на Бургас, но в същото време е извън градската блъсканица и суетня. Допълнителен бонус е красивата гледка, която се открива към езерото.

Селищното образувание е създадено по документи през 2010 г., намира се в землището на село Твърдица, но е извън регулация. По проект зоната е предвидена за вилно селище, но подробния устройствен план за нея тепърва се подготвя, обясни главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева.

Токът, който ползват обитателите, е на обща партида, а водоснабдяването в отделните имоти се извършва с локални сонди.  

От административния  вакуум, създаден на това място, се възползват Динко Нешев - за който съседи твърдят, че е построил нелегален колбасарски цех в двора си (за което ще подадем сигнал до РИОКОЗ), автомонтьорът Киро Вълчев и бившият полицай Михал Георгиев Киров.

Тримата се разпореждат с батака в „Батака“ и решават кой и при какви условия ще живее в селището.

От силовите им действия има и потърпевши. Едни от тях са Елена и Атанас Вълчеви, на които скандалната тройка е дръпнала шалтера на тока в дома им началото на септември и отказва да го пусне.


Станислава Вълчева и родителите й са от малцината в "Батака", които имат разрешение за строителство, които си плащат чинно всички такси и сметки. Въпреки това стоят без ток заради волята на група самозванци

Нешев, Киров и Вълчев им обяснили, че електропреносната мрежа там била тяхна собственост – на представляваното от тях спорно Гражданско дружество „Батака“, регистрирано в съда едва в началото на това лято.

Отделно, тримата герои били упълномощени (така твърдят те) от електроразпределителното дружество ЕВН да бърникат в чуждите електромери, да изискват от ползвателите и собственици на имоти в района ключове за денонощен достъп до външните табла за отчитане на енергия, да местят въпросните табла на места, посочени от тройката и т.н. абсурдни претенции, които отгоре на всичко противоречат на закона.

Основанието да ни спрат тока е, че нямаме монофазен електромер на таблото отвън и нямаме изрязано прозорче на електромера. Обвиниха ни, че трифазния електромер, който сме поставили, не отчитал коректно изразходваната от нас енергия. За целта викахме специалист, който да им обясни, че това е невъзможно. Отделно, ние спазваме изискванията на ЕВН, до които сме подали молба за откриване на отделна партида. Тези хора обаче не искат да чуят. Те непрекъснато излизат с нови условия, които трябва да изпълним, за да ни пуснат тока“, разказва дъщерята на Елена и Атанас - Станислава Вълчева.



Екип на Десант я свари да стои в дома си на тъмно. Къщата в момента е негодна за обитаване, защото няма и вода. Водната помпа, която е свързана с локален водоизточник, работи с ток.

Парадоксът е, че семейство Вълчеви са от малцината обитатели в „Батака“, които имат ПУП, строително разрешение от общината и спазват стриктно всяка буква на закона, плащат си редовно сметките за ток. И точно те са саботирани от групичка, която би представлявала интерес за РДНСК, за прокуратура, за РИОКОЗ и други държавни институции, ако решат все пак да си влязат в правомощията.

Три поредни жалби има входирани в IV РПУ и в Областната дирекция на МВР – Бургас от Елена и Станислава Вълчеви, по повод самоуправството от страна на  Нешев, Киров и Вълчев. Както и за конкретни заплахи, отправяни към Станислава – че първо щяло да пострада кучето й, а после и самата тя. До момента обаче жалбите събират прах в полицията.

Разбрахме, че по тях работи инспектор Мартин Тодоров, който отказа разговор с нас. Без отговор засега е и писменото ни искане до директора на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов да разреши на Тодоров да се срещне с нас.

Сред потърпевшит от силовия подход на Нешев, Киров и Вълчев е и Стефан Димитров, съсед на Вълчеви. Той пък се оплака, че така наречения управителен съвет на гражданското дружество „Батака“ не само се разпорежда с тока в селището, но и определя цената му. Обяснението – имало разлики при отчитането на ел енергията, така че всички солидарно трябвало да ги покриват.

На място в „Батака“ открихме едно от главните действащи лица – автомонтьорът Кирил Вълчев. Убеден, че е над закона, той на няколко пъти ни пращаше да разговаряме с въпросния Мартин Тодоров от IV РПУ, който „знаел най-добре как стоят нещата“.

„Сдружението е направено с друга цел, да контролираме отчитането на тока, защото не излизат киловатите“, каза Вълчев.

1 800 лева е тока на цялото селище, 140 лева (само) плаща той за сградата и за автоработилницата. Твърди, че няма регистрирана фирма на негово име, а колите, които ремонтира в двора си, са негови лични.


Имотът, в който живее бившият полицай Михал Киров, е масивна постройка. Любопитно, дали и той се намира на общинска земя и дали има разрешение за строителство?

Колкото и абсурдно да звучи, изрядните пред закона Елена и Атанас Вълчеви и в момента са без ток в дома си. Държавата ги е оставила сами да се борят с тези, които погазват закона, за правото си на нормален живот.

Каква е ролята в целия този батак на полиция и ЕВН, предстои да видим. Както и, ще извърши ли община Бургас проверка за незаконното строителство в „Батака“ по сигнал, който бе входиран на 27 септември в деловодството на местния административен център.


В категории: Новини , Разследвания , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки