Хотели и заведения по родното Черноморие масово изхвърлят отпадни води в зоните са къпане


Хотели и заведения по родното Черноморие масово изхвърлят отпадни води в зоните са къпане
25 Септември 2017, Понеделник


В края на всеки летен сезон Басейнова дирекция и РИОСВ правят една и съща констатация – пречиствателните станции край морето не могат да покрият нуждите на извънмерното и безобразно строителство

Автор: Силвия Горанова

Заведения и хотели в Дуранкулак, Крапец, Балчик, местността Иканталъка, плаж „Аспарухово“ във Варна, „Голям плаж“ в курортния комплекс „Св.Св. Константин и Елена“ във Варна и курорта „Шкорпиловци” изливат отпадните си води направо в морето, в зоните за къпане.

Това е установила проверка на Басейнова дирекция „Черноморски район”, съвместно с екоинспекците във Варна и Бургас през август. Причината обектите да не отговарят на изискванията на чл. 13 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие е, че липса на необходимата техническа инфраструктура за отвеждане и пречистване на отпадъчни води.

Въпреки че това се знае от години, и след тази поредна проверка официално са уведомени областните управители на Добрич и Варна за предприемане на действия по компетентност.

Общо 106 проверки са извършени през този летен сезон, от които 51 по Южното и 55 по Северното Черноморие. Предприети са мерки за привеждане на обектите в съответствие със Закона за водите, съобщават от Басейнова дирекция. 

Издадени са 27 предписания, от които 25 са изпълнени в срок. Съставени са 10 акта - 5 за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в Черно море  и  5 - за нерегламентирано водовземане.

Проверени са били 25 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), канализационни системи и мрежи по Черноморското крайбрежие.

Констатирано е, че населените места без действащи пречиствателни станции са Дуранкулак, Крапец, местност Иканталъка, община Каварна, курортен комплекс „Шкорпиловци“, Ахтопол, Варвара, Синеморец и бургаският квартал „Крайморие“ в Бургас.

По сигнали за замърсяване на морските води Басейнова дирекция е извършила 36 проверки съвместно с Регионалните инспекции по околна среда и водите, Регионалните лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда в Бургас и Варна, ИА „Морска администрация“, Регионалните здравни инспекции и представители на черноморски общини. 10 от сигналите са били неоснователни.

Мазутни частици са били открити по цялата плажна ивица в районите на к.к. ,,Златни пясъци“, Обзор,  Поморие,  Равда-Несебър и на „Каваци“ при Созопол. При проверките не са били установени брегови източници на замърсяване.

„Морска администрация” Бургас по сателитни снимки е констатирала предполагаемия нарушител, изхвърлил от трюмовете си отпадъчни води, съдържащи мазут, масла и горива. Замърсяването е извършено на 81 морски мили източно от нос Емине. Службата е предприела действия за доказване на нарушението и налагане на санкции на извършителя.


В категории: Новини , Туристически обекти , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки