Рицари и османци кръстосаха мечове и саби край Шуменската крепост


Рицари и османци кръстосаха мечове и саби край Шуменската крепост
Снимки: Авторът
23 Септември 2017, Събота


Възстановчици от България, Чехия, Румъния и Турция представиха невиждан досега спектакъл

Автор: Диана Славчева

Стотици граждани и гости на Шумен се върнаха днес 573 години назад във времето и станаха свидетели на зрелищна възстановка на драматичната битка край Шуменската крепост през 1444 г. между рицарите кръстоносци, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело, по-известен у нас като Владислав Варненчик, и османските орди на султан Мурад II.

В мащабния спектакъл взеха участие над 200 реконструктори от Чехия, Румъния, Турция и България. В стана на Ягело, подпомаган в сражението от трансилванския войвода и пълководец Янош Хуняди, стегнаха оръжия реенкарнаторите от румънски клуб „Мегеш“, чешките групи „Ротика“, „Тарамис“ (от Бърно), „Брандис гранди“ и „Бадела и моритори“ (от Прага), които кръстосаха мечовете си с ятаганите на спахиите от турския град Сивас, които пресъздадоха армията на укрепилия се в Шуменската крепост противник.



От българска страна бойното поле излязоха възстановчици от шуменския клуб „Крум Страшни“ и от клоновете на Национално дружество „Традиция“ в Шумен, Велико Търново, Велики Преслав, София и Добрич.



Тазгодишната жива картина, пресъздаваща славната битка от есента на 1444 г., при която общоевропейските войски на Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Хърватска, Босна и България сразяват османлиите, се проведе в рамките на петия средновековен фестивал „Добрест и слава“ и бе посветена на 119-годишнината от обявяването на независимостта на нашата страна. Това бе най-голямата възстановка с международно участие, правена досега у нас.



Участниците в нея показаха много висока класа, прекрасни автентично изглеждащи костюми и оръжия и излязоха с огромно вдъхновение и ентусиазъм на бойното поле. Някои от тях съвсем истински пострадаха при последвалите стълкновения и се наложи да им бъде оказана медицинска помощ. Нищо сериозно, разбира се, но все пак не мине без някоя и друга контузия на войници и от двата лагера. 

Преди началото на епохалното сражение пък зрителите станаха свидетели на не една комична сцена как мъже в рицарски доспехи вадят фотоапарати или смартфони и си правят снимки за спомен.


Дори кардиналът, който благослови преди битката славните кръстоносци, не пропусна да направи няколко снимки за спомен преди да започне "кървавото" сръжение

Което не попречи все пак на кръстоносците да превземат крепостта, така че османците нямаше къде да ходят и развяха бялото знаме. 



Миг след края на спектакъла край старото укрепление вече можеше да се видят деца от публиката, които размахват вместо мечове клони и пръчки, вдъхновени от току-що видяното. Е, тази гледка поне ни убеди, че расте млада смяна възстановчици, които очевидно с интерес и любов ще учат историята, така че ще има кой да я запази и за идните поколения.




В категории: История , Добри Вести , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки