На лов за трюфели в центъра на Угърчин


На лов за трюфели в центъра на Угърчин
21 Септември 2017, Четвъртък


В края на седмицата в градчето ще се проведе фестивал, посветен на скъпия деликатес. Вижте как да приготвим паста с него

Автор: Десант

През миналата година в българската столица на трюфела - Угърчин, се проведе първият по рода си „Трюфел фест".

Разположеното на 330 м надморска височина в северните части на Предбалкана градче не случайно е домакин на това събитие - в района около него са открити първите трюфели у нас. Смята се, че в момента нашата страна е най-големият износител на скъпата гъба, предпочитана за гурме ястия по целия свят.

Второто издание на фестивала ще се състои на 22 и 23 септември на централния площад в Угърчин. Там ще се проведе станалото вече традиционно състезание „На лов за трюфели", като преди това апетитът ще изостри Лео Бианки с невероятни кулинарни трюфел приключения.


Момент от миналогодишното състезание „На лов за трюфели"

Той ще забърка вдъхновяващи вкусовите рецептори италиански блюда с екзотичната гъба, които ще се сервират в специално изграден за празника ресторант. А 1000 порции ризото с трюфели и паста с трюфели ще бъдат раздадени безплатно на всички гости.

Идеята на форума е колкото може повече хора да научат за трюфелите и да започнат да се занимават със събирането им, защото в България съществува голяма перспектива така да се изкарват много
добри пари. 


Най-много черен трюфел се намира из Шуменския край, в Лудогорието. Той се вади ссъс специално обучени кучета, които душат и след като нанюхат наличието на гъбата, започват да го ровят, за да я измъкнат изпод земята. 

В интерес на истината трюфели може да се събират в цялата страна. Те се срещат дори в парковете и градинките. Над 10 хиляди са събирачите на гъбата у нас. За много хора това се е превърнало от хоби в бизнес и препитание.

Цената на трюфелите се определя от предлагането, като определящо е дали гъбата я има и в другите страни, не само у нас. Един килограм миналата година се изкупуваше за 300 лева за първо качество и за 60 лева за второ.

Както отбелязва сайтът на „Трюфел фест": „В природата има стотици видове трюфели: бели, розови, черни, виолетови, с мраморни нишки, с причудливи шарки. Много е трудно да се опише вкусът на трюфелите. В него има оттенък и на горска ягода, и на вино, и на шоколад, и на есен, и на мирис на шума. Тези удивителни гъби с успех допълват месни и рибни блюда, дивеч, салати, сосове и даже десерти. Техният неповторим аромат може да направи изискано и най-обикновеното блюдо".

99 процента от черния трюфел обаче се изнася за чужбина. Както пояснява угърчинецът Цветозар Мичевски, който е собственик на най-голямата в България фирма, която изкупува и изнася трюфели, това е така, защото българите все още нямат култура да оценяват вкусовите качества на деликатеса, нямат и традиции в кулинарното му приложение. 


На читателите на "Десант" предлагаме една рецепта за

ПАСТА С ТРЮФЕЛИ,

взета назаем от сайта на "Трюфел фест" (http://trufflefest.eu/).



Продукти:
около 600 г паста прясна, талиатели, фетучини
1 малък трюфел или 100 грама трюфели мариновани в зехтин
350 гр. сметана за готвене
1/3 ч.л. прясно смлян бял пипер
3 стръка магданоз
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Трюфелът се почиства с четка от пръстта и нечистотиите без да се мокри. Настъргва се на ситно ренде и се смесва със сметаната.

Ако това ви затруднява, нарежете го на тънки ивички и го пасирайте заедно със сметаната.
И в двата случая се оставят няколко тънки филийки от трюфела за декорация.

Сместа се изсипва в тиган и се бърка на слаб огън докато се посгъсти. Овкусява се с бял пипер и сол.

През това време се сварява пастата според указанията на производителя, като тя трябва да остане „ал денте“ – пастата при сдъвкване да остава леко по зъба, да не е прекалено мека и разварена.
След като пастата в сварена се отцежда добре и се обърква със соса и магданоза.

Поднася се топла.


В категории: Земеделие и скотовъдство , Традиции , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки