И това лято край Болата плува експериментално реплика на кораб отпреди 3500 години


И това лято край Болата плува експериментално реплика на кораб отпреди 3500 години
Снимки: ДП "Пристанищна инфраструктура"
21 Септември 2017, Четвъртък


Студенти от Националната спортна академия влязоха в ролята на древните гребци

Автор: Десант

В живописния залив Болата до нос Калиакра това лято специално обучен екипаж от гребци - студенти от Националната спортна академия, проведе експериментални плавания в реални условия с реплика на кораб отпреди 3500 години.

Това стана в поредния етап от проекта по морска експериментална археология „Резос“, като авангардният експеримент е проведен с подкрепата на ДП „Пристанищна инфраструктура“ в периода 27 юли - 8 август 2017 г.

Главната мисия на кораба е да отплава към водите на античната Троя и на практика ветроходният плавателен съд да повтори описаното в Омировата „Илиада“ плаване през ХІІІ в.пр.Хр. на тракийския владетел, станал негов патрон.

Проектът „Резос“ е безпрецедентен в световен мащаб културен експеримент, който се осъществява под патронажа на UNESCO, ДП „Пристанищна инфраструктура“, Световна мореплавателска организация (IMO) и Национална спортна академия „Васил Левски“. Негов инициатор и ръководител е режисьорът Атанас Димитров. 

Досегашните етапи от проекта бяха филмирани и излъчени в документалната телевизионна поредица „Непознатата земя“ по националната ни телевизия.

Забележителният плавателен съд е реплика на тракийската бойна фрегата отпреди 3500 години, с която митичният цар Резос участвал в Троянската война. Уникалният дървен кораб, възкресил бронзовата епоха, е с тегло 6 тона, дължина 16,4 м и ширина 3 м, а площта на платното е 42 кв.м.

Построен е изцяло от дървен материал - дъб и смърч, по автентична тракийска технология - без пирони, нитове и други съвременни връзки.Припомняме, че Атанас Димитров предприе инициативата и за построяването на реплика на античен тракийски боен кораб - Слънчева ладия „Севт“, който до една година ще заплува в язовир „Копринка“ над останките от Севтополис.

Тракийски боен кораб все пак ще плава в язовир „Копринка“
0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки