800 деца от Хасково се включиха в кампанията „Стара хартия за нова книга“


800 деца от Хасково се включиха в кампанията „Стара хартия за нова книга“
10 Септември 2017, Неделя


Малките екоактивисти предадоха 5 тона стара хартия и получиха над 1000 книги

Автор: Силвия Горанова

Близо 800 малки екоактивисти се включиха в националната кампания „Стара хартия за нова книга“ в Община Хасково на 9 септември. Те предадоха близо 5 тона стара хартия и така спасиха от изсичане 65 дървета. Под надслов „Почисти и прочети“ децата научиха повече за рециклирането, разбраха как да събират разделно отпадъците и се сдобиха с над 1000 нови книжки по избор.

В Хаково акцията „Стара хартия за нова книга“ се провежда за втора поредна година и отново беше част от празниците на града на Богородица. Кампанията беше открита от кмета на общината Добри Беливанов, който приветства гостите и изтъкна значимостта на каузата.

Организаторите на инициативата – Виктория Бисерова от Книжен център „Гринуич“ и Мариана Петкова от „ЕКОПАК България АД“ – изразиха благодарността си към всички присъстващи и напомниха, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

За настроението на присъстващите се погрижи „Театърът на приказките“ – София с постановката „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“  – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки.

В празничната програма се включиха над 150 деца от вокални групи и танцови състави от град Хасково, сред които шампионите по спортни танци за младежи от клуб „Гранд“, спортните клубове „Тангра“, „Мега спорт“, акробатите от КГС „Юнак“ и звездите на аеробиката от КА „Виолена“.

На сцената на пл. „Свобода“ се изявиха детската фолклорна формация на ансамбъл „Южняци“и балетна формация „Рона“. Младите таланти Дария Боева и Тереза Желязкова изненадаха пубиката със своите песни.

Хасково беше първият град домакин на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година. Инициатива предстои в София на 10 септември, в Русе на 17 септември, в Пловдив на 23 септември и в Бургас на 24 септември.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки