Народни песни възпяват подвизите на Ангел войвода, а за юначеството му се носят легенди


Народни песни възпяват подвизите на Ангел войвода, а за юначеството му се носят легенди
Ангел войвода, худ. Димитър Гюдженов
08 Септември 2017, Петък


На 8 септември отбелязваме 205 г. от рождението на славния хадутин

Автор: Атанас Коев

Ангел войвода, чието име е Ангел Стоянов Кариотов, е виден български хайдутин, който предвожда чета от 30-те до 60-те година на ХІХ век. В продължение на цели тридесет години той защитава от посегателствата на османските поробители населението в Хасковско, Пловдивско и Родопите. Смелостта и подвизите му са възпети в народното творчество, а за юначеството му се разказват легенди.

Бъдещият войвода започва земния си път на 8 август 1812 г. в хасковското село Козлук (дн. село Драгойново), в бедно, но патриотично българско семейство. Още от малък той е закърмен в любов към народа си и омраза към петвековния турски поробител. 

В боевете с турските потери Ангел войвода се проявява като смел и находчив хайдутин, отмъщавайки за поруганата чест и посегателствата над българската население. Смелият българин загива в сражение с преследващи го османски части през 1864 г., като точната дата на смъртта му не е установена от нашите историци.

Приживе легендарният хайдутин става основен дарител и инициатор за изграждането на единствения български манастир, построен по време на турското робство - основания през 1856 г. Араповски манастир „Света Неделя“. Той бързо се превръща в скривалище и убежище на редица наши
революционни дейци, сред които е и Апостолът на свободата Васил Левски.



Със своята дейност като хайдутин Ангел войвода оставя трайна диря в борбата на народа ни с турския поробител. Днес на негово име е наречен един от върховете в Рила планина - Ангелов връх.




В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки