Тази есен ще ни атакува грипът „А Виктория“


Тази есен ще ни атакува грипът „А Виктория“
08 Септември 2017, Петък


Нелекуването на заразата може да доведе до опасни неврологични заболявания

Автор: Десант

Нов грип ще ни мори през есента, предупреждават епидемиолози, цитирани от ретро.бг.

Грипният щам, който ще върлува у нас през септември, се нарича „А Виктория“ и е регистриран за пръв път в Австралия, където вече покоси маса хора. Специалистите отбелязват, че вирусът е от опасните и бързоразпространяващите се грипни щамове, които за нула време събарят на легло даже здравия като бик човек.

Докторите предупреждават, че появата му може да се превърне в епидемия, която да засегне предимно малките деца и възрастните хора, които са със слаби имунни системи.

Първите му симптоми са стандартни, но ако не се реагира веднага, усложненията могат да бъдат фатални. Освен познатите бронхити, пневмонии, вирусни и бактериални инфекции, тази есен нелекуването на заразата може да доведе до опасни неврологични заболявания - тежки менингити, енцефалити, отоци на мозъка.

„На този етап пациентите с такива диагнози все още са малко, но огнищата на вируса тепърва ще се разрастват“, коментират медиците.

„Много е важно да се пазите старателно след заболяването, защото имунитетът отслабва и рискът от повторна зараза е изключително голям“, съветват те.

Според специалистите най-важна е пълноценната храна - не само по време и след болестта, а и през цялата есен, когато се подготвяме за изобилието от вируси през зимата. Имунитетът се изгражда от белтъчините и затова е добре да се наблегне на месото, млякото, яйцата.

Оказва се, че захарта и полуфабрикатите имат точно обратния ефект, затова се препоръчва за този период да се откажете от бонбони, бисквити, газирани напитки, чипс.


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки