Веселяшкото Зелено дърво, където яйцата имат кранчета


Веселяшкото Зелено дърво, където яйцата имат кранчета
Снимки: Авторът
05 Септември 2017, Вторник


Но пък регионалното развитие пълзи като охлюв

Автор: Диана Славчева

Пътят от Габрово към местността Узана, където е локализиран географският център на България, минава през селата Стоманеците и Зелено дърво. В едното населено място живеят по официални данни 38, а в другото – едва 30 човека. Но пък очевидно тези малцина жители прекарват времето си в хумор, сатира и забава.

Регионалното развитие все още пълзи към този край със скоростта на охлюв. Проявявайки деликатно прословутото габровско чувство за хумор, пред кметското наместничество на Зелено дърво, чието седалище всъщност се намира в съседното Стоманеците, това илюстрира огромна олющена охлювена фигура, върху която многозначително се мъдри надпис: „Регионално развитие“.



Край кметството се извисява и гигантско яйце – с кранче и с туба под него, напълнена с подозрителна жълтеникава течност. Няма начин шофиращите към Узана да не ги подгони люборпитството и да не се отбият да видят що за чудо е това.

А за какво всъщност иде реч бързо става ясно – върху яйцето на различни езици е изписано: „За габровци разказват, че слагат кранчета на яйцата, та да си източат толкова, колкото им трябва – зер, цяло яйце е много за една чорба!“.

Край засмените кофи за боклук, върху които са изрисувани засмени личица, е сковано информационно табло. От него научаваме, че „цветята са, за да носят красота и радост на всички, а не да си ги занесем у дома“.



Кметът на Обзор пък си е оставил телефона с молба към уважаемите пътници, след като си изхвърлят отпадъците от превозните средства и замърсят природата, да му се обадят, та да дойде да ги изхвърли вместо тях.

Друга бележка обръща внимание, че „служебна кола по разбити пътища се кара без ядове“!

Няколко габровски вица красят и витрините на кметското наместничество. Както и притчата за магарето на един селянин, дето паднало в един кладенец и той решил, че е по-лесно да го затрупа с камъни, отколкото да се мъчи да го вади. Ама клепоухото добиче се оказало мъдро и се покатерило върху камъните, па излязло само.

Поуката е, че всеки път, когато ти се стоварват буци кал, трябва да се отърсиш и да продължиш нагоре. Че всеки проблем е като камък, върху който ако стъпиш, ще се измъкнеш от кладенеца.

Но не само около кметството е забавно. Собствениците на една къща за гости в Стоманеците са запретнали ръкави и са направили една много приятна детска площадка за всички деца, които живеят тук, както и да малчуганите, които с родителите се отбиват насам.

Най-голямата атракция в нея е един стар трабант, превърнат в катерушка за малките.





Празникът на това весело кметско наместничество е на 17 септември, когато почитаме паметта на Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Та по повод този християнския празник в него ден от 10,30 часа габровският архиерейски наместник отец Руслан Личев, заедно със свещеници и църковен хор, ще отслужи в църквата на село Зелено дърво тържествена литургия.

Поканени са всички. Мога да се обзаложа, че след това няма да се размине без всенародна тумба-лумба и нова порция зевзешки забавления.




В категории: Репортажи , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки