Усилено се изгражда път от Южна България до географския център на страната


Усилено се изгражда път от Южна България до географския център на страната
Снимки: Авторът
03 Септември 2017, Неделя


Той ще направи местността Узана много по-достъпна за туристите

Автор: Диана Славчева

Усилено се работи по възстановяването на трасето на стария път, свързващ култовата старопланинска местност Узана с Южна България. Работи се дори и през почивните дни.

Трасето ще тръгва от най-голямата билна поляна в Балкана, където е локализиран географският център на нашата родина, и ще стига до старозагорското село Горно Сахране. Само на два километра южно от него преминава главен път №6 София – Бургас (европейски път E871).

Тази връзка ще облекчи значително туристопотока към Узана и вече няма да е нужно да се пътува дотам през натоварения и отдалечен проход Шипка.

Поляната на Узана е с площ 3000 декара. Надморската  й височина е 1300 м. Най-високата точка в Шипченския дял на Стара планина е връх Исполин, до който водят много туристически пътеки. Пъпът на България е изходна точка и на много други маршрути, които стигат и до съседните върхове  - Мазалат, Триглав, Шипка и т.н. Десетки хижи и къщи за гости предлагат подслон и различни атракции.



Центърът на България е измерен през 1991 г. и е включен в 100-те Национални туристически обекта. Математическите изчисления са направени от учени от Българска академия на науките.



Местността граничи с Национален парк „Централен Балкан” и Природен парк „Българка”. През нея минава и европейският маршрут за туристи Е3, който на територията на страната ни върви по билото на Стара планина от връх Ком до нос Емине.



А от недалечната Патарешка поляна за цивилизацията напомнят перките на четири снажни ветрогенератора, които със свистене порят въздуха...






В категории: Новини , Репортажи , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки