Зографи от близо и далеч се надпреварват в "Етъра" за "Сребърната хлопка"


Зографи от близо и далеч се надпреварват в "Етъра" за "Сребърната хлопка"
Снимки: Авторът
02 Септември 2017, Събота


Днес бе сложено началото на техния облог. Вижте какъв е той

Автор: Диана Славчева

Днес бе даден старт на майсторската надпревара между зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания, която е акцентът в тазгодишното юбилейно петнадесето издание на Международния панаир на традиционните занаяти, открит днес в Етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово.



Съревнованието между иконопиците представлява днешен вариант на едновремешните облози между майстори – така традиционни у нас през Възраждането.

Зоографите ще мерят сили кой ще направи най-добрата реплика на мотив от стара икона с изображението на покровителя на занаятите свети Спиридон. Оригиналът е от фонда на габровската художествена галерия и е дело на майстор от Тревненската иконописна школа.

Само три дни ще имат на разположение зографите, за да изпълнят задачата, а освен това ще трябва да нарисуват и една икона по свой избор, като използват мотиви, материали и техника, които са характерни за страната, която представляват.

Работата им ще може да се следи "онлайн", както се казва на съвременен технически език, а по-простому - на живо, като посетителите на панаира на занаятите ще могат да ги наблюдават как рисуват в къщата със шарланджийската работилница на Етърската чаршия, чийто втори етаж е превърнат в зографски ателиета.



Победителят в оброчната надпревара ще бъде удостоен с наградата „Сребърна хлопка“. Всички творби, създадени по време на състезанието между иконописците, ще бъдат представени в изложба, която ще може да се види в „Етъра“ от 6 септември до края на месеца.

Новост тази година е провеждането на младежка секция, в която участват ученици от гимназиите по изкуства в страната. Най-добре представилият се млад зограф ще отнесе със себе си "Брондова хлопка"


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки