Скандал: Възрастни хора си плащат за безплатното саниране в Бургас


Скандал: Възрастни хора си плащат за безплатното саниране в Бургас
Снимка: Авторът
01 Септември 2017, Петък


За неприятния случай сигнализират живущите в бл. 40 в ж.к. „Славейков“. Никой не се е оплакал пред мен, контрира техническият ръководител на обекта Янко Бакърджиев

Автор: Севдалина Пенева

Скандална схема да се прибират пари за услуги, вече платени по линия на Националната програма енергийна ефективност, лъсна в Бургас. Скандалът се вихри в бл. 40 в ж.к. „Славейков, където от април т.г. се извършва саниране на цялата жилищна сграда.



По проект ремонтните дейности трябва да приключат през октомври, но собствениците на апартаменти там се съмняват, че срокът ще бъде спазен.

Забавянето с работата от страна на изпълнителя – фирма „Билдинг комфорт“, стана повод за напрежение сред живущите в блока. Освен от некачествени ремонтни дейности, безконтролно съхранение на строителните материали, те отправят и тежки обвинения от криминален характер.



Въпреки че по програма санирането се извършва напълно безплатно, работници на „Билдинг комфорт“ искали от възрастните хора да им дават различни сума на ръка, за да си изпълнят задълженията, за които вече веднъж им е платено.

Една от потърпевшите е Мария Костова, която живее в 3-ти вход.

Мургав работник й поискал 85 лева, за да й замажат дупките по външната стена на терасата. Възрастната жена обаче нямала толкова пари в наличност. Строителният работник я заплашил, че в нейния апартамент няма да пипнат нищо повече, докато не си плати.

Донка Великова, нейна съседка, обаче се бръкнала за 30 лева, за да й измажат терасата от вътрешната страна.

„Казаха ми, че си има тарифа, съгласувана с ръководството на фирмата – по 4 лева на линеен метър. Дойде един циганин, мери, смята и накрая рече – дай 30 лева и твойта работа ще стане. Беше жаден, но ми каза, че пиел само бира, та слязох до магазина да му купя. Дадох парите, защото повече от месец чаках да ми оправят терасата. Циганинът каза, че такъв бил редът – плащаш си и влизат при теб“, разказва Донка Великова пред наш екип.

Докаро разговаряхме с нея, на място дойде и техническият ръководител на обекта Янко Бакърджиев.



Това е недопустимо, да се искат пари от хората по какъвто и да е повод. Чух, че има такива неща, много е неприятно, но не разбирам защо потърпевшите не са се обърнали към мен. Ако ми бяха казали, че някой ги кара да си плащат, още на следващия ден този някой щеше да бъде дисциплинарно уволнен“, казва представителят на „ Билдинг комфорт“.

Фирмата е част от ДЗЗД „Анхиалия“ с управляващ Андрей Тодоров. Дружеството изпълнява ремонтни дейности на два обекта в Бургас. Единият е читирания по-горе бл. 40, а другият – бл. 49 в същия комплекс, който вече е саниран напълно.

„Да, имаше известна забавяне в работата ни, хората не ни достигаха. Допреди три дни по скелетата работеха само 20-тина души, сега вече сме наели 50 работници. Засилихме темповете и съм сигурен, че ще приключим в срок“, казва още Янко Бакърджиев.

Той не отрича, че е имало проблеми, свързани с качеството на работата. На жена от последните етажи при последния дъжд й паднали две плочи от окачения таван.



Въпреки денонощната охрана на обекта също така се случвало и да изчезнат строителни материали. Това обаче били поправими грешки, обяснява техническият ръководител.

Бакърджиев обеща да издири работниците, взели пари от възрастните хора и да ги принуди да възстановят неправомерно взетите суми.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Видев
02.09.2017 07:06:48
0
0
същата е ситуацията в Поморие кв. Свобода бл. 12
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки