В Калофер ще правят музей на „бялата магия"


В Калофер ще правят музей на „бялата магия"
Снимка: Национален музей „Христо Ботев"
21 Август 2017, Понеделник


Така наричат в предбалканския град емблематичната калоферска дантела

Автор: Десант

Кметът на Калофер Румен Стоянов обяви, че в родния град Христо Ботев ще бъде създаден музей за калоферската дантела. Пред Радио „Фокус“ той уточни, че най-подходящото място за музея е сградата на информационния център в подбалканския град.

В тази връзка предстои да бъде входирана докладна записка в община Карлово, за да бъде отпуснато финансиране за ремонт на сградата. „Освен емблематичната калоферска дантела в бъдещия музей ще се показват експонати, свързани с традициите и обичайте в региона“, допълва Стоянов.

Кметът е на мнение, че за реализация на проекта ще е необходимо и държавно финансиране. Той припомни, че всяка година на 15 август се провежда превърналия се в традиция за града празник на калоферската дантела.

По време на тазгодишното 18-то издание жителите и гостите на фестивала имаха възможност да наблюдават демонстрации по плетене на калоферска дантела, както и да се включат в базар на открито в парк „Ботева градина“.

Обичаят по изработката на калоферската дантела е на повече от 100 години. Той носи на града голяма слава след Освобождението. Наричана „бялата магия“, дантелата е едно от най-фините женски ръкоделия, съхранено и до днес, което е осигурявало в миналото прехраната на калоферки.

Калоферската дантела се развива на базата на брюкселската, но различното при изработването на нашата дантела е включването на елементи от природатарози, лалета, слънчогледи, еделвайси, житни класове и животни. Именно тези фигури й придават типично български облик и я отличават от именитата й европейска посестрима.

През 1910 г. в Калофер се открива първото и единствено Дантелено училище „Трудолюбие“, чийто двугодишен курс на обучение преминават около 1800 жени и девойки. 





В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки