Доц. д-р Николай Кънев: Не на три, а на шест морета получава излаз България при Симеон Велики


Доц. д-р Николай Кънев: Не на три, а на шест морета получава излаз България при Симеон Велики
Снимки: Авторът
20 Август 2017, Неделя


Това става след победата в най-голямата битка на Х век, която отново се разигра край Ахелой

Автор: Диана Славчева

Битката при Ахелой на 20 август 917 г. е не само най-мащабното сражение през целия Х век, но за българите то е и най-съдбовното. След него българският владетел Симеон I Велики се сдобива с титлата "цар на българи и ромеи" и страната ни се превръща в първостепенен военен фактор на Балканите.

Популярният израз "България на три морета" става факт именно след тази битка. "Не на три, на шест морета получава излаз тогава тя - Черно, Мраморно, Йонийско, Егейско, Бяло и Адриатическо" - коригира наложилата се максима доцент д-р Николай Кънев – зам. декан на Исторически факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Възстановчици от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – "Авитохол“ – Варна, „Клуб за средновековни военни изкуства – Ратина“ и крепост „Туида“ – Сливен, Боен отряд „Барадж“ – Пазарджик, Школа по конна езда "Мадарски конник" – София, Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон Велико Търново, Сдружение „Дукс Антика“ - Свищов, Сдружение „Верени“ – София, Сдружение „Вълкашин“- София, състезатели по конен спорт от София и още мног, свободни реконструктори и групи от Добрич, Бургас, Шумен, със съдействието на Община Карнобат, крепост „Маркели“ и доброволци от цялата страна, пресъздадоха тази неделя - 20 август, знаменателното сражение край река Ахелой отпреди 11 века.



Сред зрителите бяха президентът Румен Радев, представители на областната администрация в Бургас, много депутати, общински съветници и кметове на съседни общини.



След зрелищната възстановка мнозинството се отправи към паметника на Симеон Велики в центъра на Ахелой, където се състоя тържественото отбелязване на 1100 години от величествената победа на българската армия. В официална церемония взе участие и почетен караул от състава на Военноморските сили на република България.



Молебен отслужи Сливенският митрополит Йоаникий и свещенници от областта. 



"От тази битка започва и онзи невиждан културен възход на България, който оставя ярка диря в летописа на европейската цивилизация. Златният век на цар Симеон стана възможен, защото България успя да отстои своето място на Балканите със силата на българския меч и да стане европейска сила. Без силна армия историята рядко дава шанс на народите. За да има разцвет, е нужна свобода. За да съхраниш свободата, трябва сила и воля. Трябва единение. Епохите се сменят, но тази историческа максима е непреходна" - изтъкна в словото си президентът и върховен главнокомандващ на републиката Румен Радев.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
10.08.2018 13:13:35
0
0
Византия сие правила измамни сметки да покори България с византийско,печенежки,сръбски,маджарски съюз срещу България.Сърбите са ни братя-алани и осетинци по произход и по малобройни от нас.Печенегите са българи-езичници от бившата Кубратова България-автономия на Хазарския каганат.Маджарите са тюркско-европейски народ-преселен от цар Симеон и печенегите в Панония-днешна Унгария.През лятото на 917 година цар Симеон е разположил войски примерно в гадовете-Срем,Белград,Белград-Алба Юлия-във Влашко ср.унгарците.В Ниш и Бдин-Видин ср.сърбите и Белград-Белгород до р.Днестър ср.печенегите.С ок.15000 войска Симеон дошъл о р.Ахелой и посрещнал ок.20 000 византийска войска по военна история на Б-я.При Ахелой с тактика и скрит конен полк и удар във фланг ромейската армия била сразена.Във Мала Азия имала друга ромейска армия,която чакала война с арабите.Ето,защо без азиатските си войски византийците били смазани от българите на 20 август при Ахелой от българите.Печенегите не нападнали България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки